Românce de excepţie din Scoţia, decorate de Președinția României chiar înainte de Ziua Naţională

0
0

Două românce de excepţie din Scoţia, Roxana Niţe şi Aurora Constantin, care au cariere de succes în domeniul didactic şi nu numai, au fost decorate, primindu-şi distiincţiile oferite de preşedintele Klaus Iohannis chiar înainte de Ziua Naţională.

Roxana Nițe și Aurora Constantin, alături de consulul Emmanuel Barbu FOTO Emilija Pruteanu
Roxana Nițe și Aurora Constantin, alături de consulul Emmanuel Barbu FOTO Emilija Pruteanu

Cu o zi înainte de 1 decembrie, o recepţie a fost organizată la Royal College of Physicians Edinburgh de către Consulatul General al României, la care au participat membri ai comunităţii româneşti,diplomaţi şi invitaţi străini. Momente artistice au fost susţinute Ansamblul „Ciprian Porumbescu“.

Cu această ocazie, consulul general Anton Emmanuel Barbu le-a înmânat sopranei Roxana Niţe şi profesorului Aurora Constantin, de la Universitatea Edinburgh, decoraţiile oferite, Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, pentru Promovarea imaginii şi culturii româneşti în Regatul Unit, respectiv pentru Cercetare ştiinţifică.

„Felicitări Roxanei, felicitări doamnei Aurora şi aplauze pentru artiştii care au făcut frumoasă România de ziua ei la Edinburgh. Un gând de recunoştinţă pentru Roxana, care a cântat imnul şi a amintit de contribuţia bisericilor româneşti la integrarea şi promovarea comunităţilor de români din Scoţia“, a transmis părintele Ioan Florescu, de la Biserica românească din Edinburgh.

Aurora Constantin a fost timp de 20 de ani profesoară de fizică în Slatina, originară fiind dintr-un sat din Olt. Chiar dacă suferă de un handicap locomotor, fiind dependentă de un scaun cu rotile, a dorit enorm să facă cercetare şi să aibă o carieră universitară, dar acest lucru era imposibil în România. Nu i-a fost uşor, dar a depăşit toate obstacolele.

A obţinut burse de studiu, una dintre ele de la Google, având în portofoliu masterate şi un doctorat la Universtitatea din Glasgow, acum predând la Universitarea din Edinburgh. Pentru Ştiride bine.ro, declara că nu a încetat niciodată să spere că într-o zi va ajunge acolo unde îşi dorea, deşi mult timp nu a văzut nici o perspectivă.

Roxana Niţe s-a născut în 1980, în Piatra Neamţ, fiind elevă la Liceul de Arte, unde a studiat pian şi canto timp de 12 ani. A absolvit Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ şi Universitatea „Ovidius“ din Constanţa - Facultatea de Arte - Secţia Canto. Din 2010, locuieşte în Scoţia, fiind căsătorită cu un cunoscut dirijor, Răzvan Luculescu.

Aspectde la recepția consulară de la Edinburgh FOTO Emilija Pruteanu
Aspectde la recepția consulară de la Edinburgh FOTO Emilija Pruteanu

Soprana a declarat pentru „Adevărul“ că acum este implicată în mai multe proiecte, unul dintre ele fiind punerea în scenă la „Clyde Opera Group» din Glasgow a operei „Rita“ de Donizetti, cu solişti exclusiv români, iar despre decoraţie a mulţumit consului Emmanuel Barbu şi Ambasadei României la Londra, pentru nominalizare.

Roxana Niţe activează ca soprană şi profesor de pian la „Nite Piano School“ şi „Royal Conservatoire of Scotland“, predă canto şi este instructor/dirijor la două coruri de copii din Glasgow şi Edinburgh. În 2015, a înfiinţat Compania de operă „Clyde Opera“ Glasgow. Sprijină constant comunitatea românească din Scoţia, una care are peste 20.000 de conaţionali.

Piatra Neamţ


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri