Profesor român de la Berkeley, noul membru de onoare al Academiei Române. Daniel Ioan Tătaru este numit „Matematicianul secolului 21“

0
Publicat:

Daniel Ioan Tătaru, de loc din Piatra Neamţ, un matematician cu merite recunoscute la nivel mondial şi profesor la Universitatea Berkeley, a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

Daniel Tătaru are o carieră de excepție în SUA FOTO CooltNeamt.ro
Daniel Tătaru are o carieră de excepție în SUA FOTO CooltNeamt.ro

Noul titlu se adaugă multora din CV-ul său, deoarece Adunarea Generală a Academiei Române, ai căror membri s-au întrunit în sesiunea din 20 martie 2024, a decis, prin vot secret, alegerea unui număr de trei membri corespondenţi şi cinci membri de onoare, printre cei din urmă fiind şi Daniel Ioan Tătaru, la Secţia de Ştiinţe Matematice.

A absolvit Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Piatra Neamţ, pasiunea pentru domeniul în care face carieră remarcabilă fiindu-i insuflată de o bunică. „Bunica de pe linia maternă a făcut facultatea la Iaşi, chiar înainte să înceapă războiul. A ajuns profesoară în satul unde a trăit ea, în Boteşti, Suceava. În copilărie am petrecut mult timp cu bunicii şi ea a fost cea care m-a învăţat“ - aceasta este declaraţia oferită, cu ceva ani în urmă, publicaţiei „CooltNeamţ“ de Daniel Ioan Tătaru, care în timpul liceului a participat la toate olimpiadele naţionale.

În clasa a IX-a a obţinut un premiu special, iar dintr-a X-a a fost pe prima traeptă a podiumurilor naţionale. În anii 1985 şi 1986, capacităţile sale excepţionale i-au fost răsplătite cu locuri I la olimpiadele internaţionale de la Praga şi Helsinki.

Între 1986 şi 1990, el urmează Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iaşi, fiind şef de promoţie, cu 10 la toate disciplinele. În cercetare s-a implicat din studenţie, iar lucrarea de licenţă în domeniul ecuaţiilor Hamilton-Jacobi în spaţii Banach, în legătură cu semigrupuri neliniare, cu profesorul Viorel Barbu îndrumător, a fost distinsă cu premiul „Gheorghe Ţiţeica“, de Academia Română de Ştiinţe.

Apoi, Daniel Tătaru a plecat la cursuri de doctorat la West Virginia University, pe care le-a terminat in 1992, obţinând titlul de „Doctor în matematică“ în doar doi ani, faţă de patru-cinci, cât durează normal. În 1993, la 25 de ani, a devenit profesor la Northwestern University Evanston - Illinois, facultate prezentă în top 30 al celor mai bune din lume.

A urmat toate gradele didactice, asistent, conferenţiar şi profesor, iar în 2001 a plecat la celebra Universitate Berkeley California. Când avea 33 de ani, contribuţiile la studiul ecuaţiilor hiperbolice neliniare i-au adus prestigiosul premiu din SUA, „Bôcher Memorial Prize“, acordat de American Mathematical Society, pentru contribuţii excepţionale în analiza matematică.

Daniel Tătaru, alături de Gheorghe Dumitreasa, profesorul-mentor din liceu FOTO CooltNeamt.ro
Daniel Tătaru, alături de Gheorghe Dumitreasa, profesorul-mentor din liceu FOTO CooltNeamt.ro

Pe scena internaţională, românul Daniel Ioan Tătaru este catalogat ca fiind „Matematicianul secolului XXI“. Un articol din „The Mercury News“ avansa ideea ca descoperirile pietreanului vor revoluţiona modul în care se construiesc aparatele de investigare radiografică şi cercetările geofizice.

Daniel Tătaru spunea că nu-i place să dea interviuri, că face sport (fotbal, tenis de câmp, mersul cu bicicleta) şi că este un jucător pasionat de bridge.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite