Ignorați de statul român, ajutați de semeni. Șansa unor elevi geniali din Neamț de a ajunge în SUA FOTO

0
Publicat:

Deși au obţinut laurii la o competiţie de anvergură mondială, elevi geniali din Neamţ au fost ignorați de statul român. Aveau nevoie de sprijin pentru a ajunge în SUA, iar șansa le-a surâs, fiind ajutați de oameni de bine.

Liceenii din Piatra Neamț s-au remarcat în SUA FOTO Facebook
Liceenii din Piatra Neamț s-au remarcat în SUA FOTO Facebook

O echipă de liceeni de la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ a obținut, în luna aprilie, medalia de aur pentru proiectul „Delphos, la un concurs internaţional organizat de prestigioasa asociaţie National Space Society, din SUA. Cei nouă elevi şi coordonatorul lor, profesorul Grigoruţă Oniciuc, au fost invitaţi la festivitatea de premiere de la Frisco, Texas.

Aveau nevoie de 32.000 de dolari

La sediul instituţiei americane, pe 25 mai 2023, va avea loc International Space Development Conference, cea mai mare întrunire mondială pe teme de explorare a spaţiului, din acest an, cei care s-au remarcat la concurs urmând să fie evidenţiaţi de cele mai implicate organizaţii, agenţii şi firme din domeniu.

Vestea a fost primită cu entuziasm la colegiul din Piatra Neamț, dar pentru a pleca spre America era un mare impediment: zborul peste Ocean costa 32.000 de dolari, bani necesari pentru bilete de avion, cazare şi masă. Pentru că autorităţile româneşti nu s-au implicat în niciun fel pentru a sprijini astfel de performanţe, în mediul virtual a fost lansată o „petiţie“ pentru sponsorizarea liceenilor nemţeni.

Ea a avut succes, așa că elevii vor ajunge la festivitatea din SUA.

„Am reuşit să strângem suma necesară. A fost un efort mare, banii provenind de la părinţii elevilor implicaţi în proiect, de la diverse firme şi oameni de bine, care ştiu să aprecieze performanţe notabile în ţară, dar mai ales pe plan mondial. Nicio autoritate a statului nu ne-a sprijinit“, a declarat, pentru „Adevărul“, profesorul Grigoruţă Oniciuc. 

Americanii le-au dat vize pentru 10 ani

Echipa „Delphos“ va pleca spre SUA marţi, 23 mai 2023, de la Aeroportul Otopeni cu destinația Dallas, întoarcerea acasă fiind programată pentru 3 iunie. Elevii nu au avut nicio problemă cu obţinerea vizei, fiindu-le acordată pentru 10 ani, o dovadă în plus a modului în care americanii înțeleg să răsplătească performanțele în general.

Proiectul „Delphos“ a fost conceput având ca temă viaţa pe o navă spaţială, amplasată pe Phobos, un satelit al planetei Marte. Sistemul imaginat de elevi a presupus idei novatoare despre accesul la resursele existente pe un asteroid din apropiere. Ele ar asigura cele necesare supravieţuirii unei comunităţi de 10.000 de persoane.

Liceenii din echipa de la liceul din Piatra Neamţ sunt George Alexandru Berea, Alexandru Meynaghi Aghdam, Călin Mihai Niţă, Dimitrie Dan Bolea, Ilinca Sandu, Ioan Apalaghiei, Matei Magdalina, Simon Dimitrie Lupaşcu şi Ioan Tudor Hanganu, îndrumător fiind drectorul liceului, Grigoruță Oniciuc, profesor de fizică.

Lucrând la proiectul „Delphos“ FOTO Facebook
Lucrând la proiectul „Delphos“ FOTO Facebook

La competiţia organizată de National Space Society au fost 4.567 de proiecte, la care şi-au dat silinţa 26.725 de elevi de pe toate continentele. În 2022, o altă echipă a aceluiași liceu din Piatra Neamţ obţinea o performanţă similară, la Space Settlement Contest, întrecere iniţiată de NASA.

La Washinton, elevii coordonaţi tot de profesorul Oniciuc au luat medalia de aur cu proiectul „Neves“. Era vorba despre o navă proiectată să poată funcţiona pe o perioadă nelimitată în spaţiul extraterestru, lucru ce a însemnat conturarea unei organizări sociale, asigurarea hranei şi regenerarea resurselor.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite