Proiect al grădinii publice din Piatra Neamţ, premiat la Gala Smart City Industry Awards FOTO

0
Publicat:

Manifestarea a fost organizată de Asociaţia Română pentru Smart City, oraşul Piatra Neamţ primind distincţia pentru o ideea inedită de dezvoltare durabilă a mediului urban, Grădina Publică „Nicu Albu“.

Primarul Carabelea, la decernarea premiului FOTO Primăria Piatra Neamț
Primarul Carabelea, la decernarea premiului FOTO Primăria Piatra Neamț

Gala, care a ajuns la a VIII-a ediţie, s-a desfăşurat la Bucureşti în seara zilei de 4 aprilie 2024, sub patronajul Ministerului Energiei şi face parte din iniţiativa EIT Urban Mobility, cofinanţată de Uniunea Europeană. Evenimentul a adus în atenţie cele mai importante proiecte dedicate oraşelor inteligente din România.

Primarul Andrei Carabelea a primit distincţia de la Magda Bei, CEO al GRAPHTEC, ca recunoaştere a eforturilor depuse de administraţia municipiului pentru dezvoltare durabilă şi inovaţie în urbanism. Premiul a fost obţinut la categoria „Sustenabilitate şi Mediu“, fiind o iniţiativă care sprijină dezvoltarea mediului urban, proiectul fiind în curs realizare.

În alocuţiunea susţinută, edilul a vorbit despre importanţa modernizării şi a sustenabilităţii, precizând că oraşul are peste 40 de proiecte în implementare, majoritatea cu fonduri europene, ele vizând modernizarea transportului public, eficienţa energetică, digitalizarea, educaţia, etc. A mai menţionat că, în prezent, este o certitudine că oraşele României se modernizează.

Machetă cu grota urșilor FOTO Primăria Piatra Neamț
Machetă cu grota urșilor FOTO Primăria Piatra Neamț

„Grădina Publică «Nicu Albu» este un proiect care a pornit dintr-o poveste. Sunt convins că mulţi au auzit de povestea ursoaicei Ina, cea care după 20 de ani de captivitate, deşi ajunsese la sanctuarul de la Zărneşti şi se bucura de libertate, se învârtea în continuare într-un cerc foarte strâns, în amintirea tristă a cuştii mici în care a trăit“, a declarat Andrei Carabelea.

Noua grădină este realizată în locul unde a fost Zoo Piatra Neamţ, care nu mai oferea standardele şi condiţiile de care animalele aveau nevoie. A fost iniţiat un proiect de transformare totală a arealului care face parte din Parcul Cozla, unul dat în folosinţă pe 15 august 1904, care a fost edificat de un primar destoinic al urbei, Nicu Albu, fost parlamentar şi prefect al Neamţului.

Zona pentru spectacole din noua grădină FOTO Primăria Piatra Neamț
Zona pentru spectacole din noua grădină FOTO Primăria Piatra Neamț

De menţionat este faptul că la gala organizată la Bucureşti au fost prezentate iniţiative de peste 2 miliarde de euro, din domeniul oraşelor inteligente, de la sisteme avansate de mobilitate urbană şi infrastructură verde până la digitalizarea serviciilor publice. Cât despre grădina publică de la Piatra Neamţ, ea are o valoare de 5.272.342 de lei.

Conform proiectului, la care lucrările sunt prevăzute a fi terminate în vara anului 2024, se va amenaja un amfiteatru (care va găzdui spectacole estivale, prezentări de film, etc), ateliere de creaţie, zonă pentru expoziţii şi multe locuri de joacă. Fosta cuşcă a urşilor va fi transformată într-un element arhitectural al memoriei, făcând o trimitere la precedenta funcţiune a spaţiului.

Va fi constuit un monument al „Ursului“, o siluetă stilizată realizată din barele fostelor cuşti unde erau expuse sălbăticiunile. Este păstrată grota unde se adăposteau animalele, inclusiv un bazin de apă în care, vara, se scăldau acestea. În grădină se vor organiza spectacole în aer liber, expoziţii de fotografie, plus zone cu caracter recreaţional.

Cam așa va arăta noua grădină FOTO Primăria Piatra Neamț
Cam așa va arăta noua grădină FOTO Primăria Piatra Neamț

Amenajarea Parcului Cozla, în zona căruia avea să se înfiinţeze grădina zoologică, a fost gândită pentru a înlătura efectele unui grav fenomen natural.

În 1897, după o lungă perioadă de ploi abundente, a avut loc o alunecare de teren de amploare. Apoi, în 1901, primarul orașului, Nicu Albu, a decis realizarea parcului, muncindu-se 4 ani doar cu lopata şi târnăcopul, fiind plantați zeci de mii de copaci aduși de la Sinaia, amenajate rigole, diguri și un drum care dăinuie și în prezent.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite