Procesul directorului de Ambulanţă care a luat o mită de 108.000 de euro. Ce s-a cerut, ce s-a obţinut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Morenciu fusese numit manager pe 1 martie 2022 FOTO Dan Sofronia
Dan Morenciu fusese numit manager pe 1 martie 2022 FOTO Dan Sofronia

Fostul director al Ambulanţei Neamţ, care este acuzat că a primit o mită în valoare de 108.000 de euro, a avut proces la Tribunalul Bacău, la solicitarea DNA.

Pe rolul Tribunalului Bacău, joi, 14 iulie 2022, a avut loc un termen de judecată în cazul medicului Dan Morenciu, fost director al Ambulanţei Neamţ, care este acuzat că a pretins mită. 

Procurorii DNA au cerut magistraţilor prelungirea arestării preventive cu încă 30 de zile, solicitarea fiind admisă, deşi apărarea ceruse o măsură mai blândă. 

Adică arest la domiciliu sau control judiciar, la fel cumse petrecuse la un termen anterior. Tot în această speţă,

asistentele şefe Elena Preda şi Luminiţa Rozoschi, au cerut

clemenţă. Fuseseră private de libertate, apoi s-a decis arest la domiciliu, pentru ca astăzi să fie puse în control judiciar. 

Hotărârea nu e definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel. În ancheta DNA de la Ambulanţa Neamţ, până acum au fost puse sub acuzare 26 de persoane, între care directorul menţionat, un lider de sindicat, asistentele şefe şi persoane care doreau angajări definitive, după ce fuseseră angajate pe durată determinată, în timpul stării de alertă. 

Dan Morenciu fusese numit ca manager pe1 martie, pe o perioadă de 6 luni.Se vorbea că medicul de 67 de ani urma să se pensioneze în toamnă. Din comunicatele DNA, rezultă că directorul s-a implicat în trucarea examenelor, luând mită 108.000 de euro, în doar 16 zile, în perioada 2-18 mai 2022, bani remişi la o spălatorie şi la o pensiune din Piatra Neamţ. Au fost trei tranşe de 40.000, 20.000, respectiv 48.000 de euro. 

Un flagrant a fost organizat pe 18 mai 2022, ulterior DNA extinzând cercetările şi faţă de alte persoane implicare în escrocherii. Era vizat liderul de sindicat Gladior Andronache, care avea „misiunea“ de a colecta bani de la cei care-şi doreau job-uri definitive. Acuzaţiile sunt dare şi luare de mită, plus complicitate. 

Pe 27 mai, erau arestate alte opt persoane, toate dintre cele care dăduseră mită. „Trebuie să avem în vedere gravitatea faptelor şi împrejurărilor concrete de săvârşire a acestora, caracterul activităţii infracţionale, de natură a compromite prestigiul, autoritatea şi credibilitatea instituţiilor statului. Au dat dovadă de perseverenţă şi de curaj infacţional deosebit“, se arată în motivarea instanţei. 

În timpul flagrantului din 18 mai, asupra managerului s-au descoperit două plicuri în care erau 40.000 de euro. În portofel, ca bani de buzunar, avea 1.750 de euro şi 3.500 de lei, iar acasă 75.000 de lei şi peste 51.000 de euro. La sediul Ambulanţei, la asistenta Rozonschi, anchetatorii au găsit 8.500 de euro şi 13.400 de lei, o parte din suma în euro fiind ascunsă în pantofi. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Oameni geniali de altă dată. Cum era viaţa la 1900 în Perla Moldovei, condusă de un primar vizionar FOTO

O banală ceartă la liceu, la un pas de crimă. Sentinţa în cazul elevului care era să-şi ucidă colegul

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite