Cum a procedat un deputat căruia un controlor i-a cerut şpagă în tren. Reacţii pro şi contra ale internauţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Bulai şi studentul care i-a fost coleg de călătorie FOTO Facebook
Iulian Bulai şi studentul care i-a fost coleg de călătorie FOTO Facebook

Un deputat român a povestit, pe pagina sa de Facebook, cum i s-a cerut şpagă în trenul în care se urcase fără bilet cumpărat de la ghişeu sau de la automatul din gară, postarea sa fiind intens comentatată.

Iulian Bulai, deputat USR de Neamţ, a postat pe pagina de socializare ce i s-a întâmplat când se întorcea acasă, călătorind cu trenul de la Bucureşti către Roman. Pe 8 iulie, nu mai erau bilete la automatele din gară, şi nici la ghişeu, aşa că a decis să-şi ia unul în tren, de la controlor, în condiţiile în care acest lucru este posibil. Numai că, acesta i-a cerut şpagă.

„Automatul din Gara de Nord indică toate locurile ocupate. Nu emite nici bilete fără loc. La fel şi la ghişeu. Intru în tren. Mă aşez pe un loc liber. Încă nu m-a rugat nimeni să mă ridic. Vine controlorul. Elegant îmi arată tariful de 137 lei până la Roman. Discret se apleacă spre mine şi îmi zice să îi dau 70 de lei şi să rămână aşa. Îi zic că nu pot face asta şi nu mai comentez“, scrie deputatul. 

Mai arată că a cumpărat biletul de 137 de lei, susţinând că a fost şocat de îndrăzneala angajatului CFR de a negocia mita fără jenă, totul în prezenţa mai multor oameni din spatele lui, iar pe tavan erau două camere de luat vederi. Parlamentarul a mai consemnat că martor la toate acestea a fost un student, care era pe scaunul de lângă el. 

Ca o concluzie, parlamentarul a mai postat: „Corupţia nu este doar despre cei care cer foloase necuvenite, ci şi despre cei care acceptă să fie parte a acestui joc murdar. România nu merge într-o direcţie bună. Corupţia generalizată, de la vlădică la opincă, ne afectează pe toţi“.

PArlamentarul român a mai transmis că CFR s-a autosesizat în acest caz, „naşul“ fiind cercetat disciplinar. 

Cum era de aşteptat, postarea de pe contul de Facebook al deputatului a stârnit nenumărate păreri, unelo favorabile modului cum a procedat, iar altele împotrivă. Ironic, Florin D. susţine că „dacă parlamentarul ar fi fost recunoscut i s-ar fi cerut mai mult, iar Bogdan S comentează sec: „A descoperit (...) şpaga-n tren!“. 

„Mentalitatea românului nu se schimbă peste noapte“ 

Elena C. crede că „mentalitatea românului nu se schimbă peste noapte, dar statul, prin oamenii politici care s-au tot perindat pe la putere, nu a făcut prea multe în acest sens, ci a distrus. Nu vă aşteptaţi ca societatea să se vindece de acest viciu de a pretinde şpagă sau de a fura. Mie mi-ar da de gândit gestul acestui om... Poate ca măcar copiii şi nepoţii noştri să nu mai fie constrânşi să dea şpăgi“. 

Jonny D. este de părere că „naşul” ar trebui să se bucure de prezumţia de nevinovăţie şi întreabă: „Oare poţi şi proba acuzaţia? Afişează biletul respectiv, la vedere, să pot să te cred că ai circulat cu acel tren“. Imediat, parlamentarul Iulian Bulai a postat o fotografie a tichetului CFR de călătorie, care a fost eliberat pe data de 8 iulie 2022. 

bulaibilet

Parlamentarul a prezentat biletul cumpărat în tren FOTO Facebook

Veronica intervine şi ea, tot ironic: ar fi trebuit să-i spuneţi că parlamentul nu decontează şpaga, Sebastian îl întreabă pe deputat de ce nu a sunat la 112, Mihaela este de părere că nu ar fi trebuit să se urce în tren dacă nu avea documente de călătorie în regulă, iar Cătălin susţine că e bine că mai există şi oameni cinstiţi. 

„Cu oameni ca domnul Bulai şi cu doamna Koveşi preşedinte din 2024 ţara mai are o speranţă!“, adaugă Vasile S., iar Alexandru A. îi ia apărarea „naşului“, susţinând că „dacă ar putea trăi decent din salariu, omul nu ar mai cere şpagă. Florin Marcel H. îi sugerează deputatului „să verifice situaţia şi pe rutele mai scurte ale navetiştilor, unde şpaga este omniprezentă, iar calitatea servicilor sau lipsa totală a acestora e o realitate“. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Autorităţile din Neamţ fac verificări în familii. Un şir prea lung de copii care şi-au pierdut viaţa în accidente stupide

O refugiată din Ucraina, mari necazuri şi în pribegie. Accident cu maşina în care era şi fiul de 4 ani

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite