Răscoală din cauza podului prăbuşit în Siret şi nerefăcut. „Noi adunăm mânie şi revoltă cât ei tac!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Podul de peste Siret s-a prăbuşit pe 9 iunie 2022 FOTO ISU Neamţ
Podul de peste Siret s-a prăbuşit pe 9 iunie 2022 FOTO ISU Neamţ

Oamenii din comunele afectate de prăbuşirea în Siret a podului de la Luţca, judeţul Neamţ, nu mai suportă să ocolească pe o rută extrem de aglomerată, un medic luând iniţiativa de a organiza proteste, sperând la rezolvarea problemei.

Filip Panait, un medic de familie din comuna Bâra, judeţul Neamţ, este unul dintre zecile de mii de oameni afectaţi de prăbuşirea podului de la Luţca, motiv pentru care a decis să se implice. Au trecut 34 de zile de când construcţia reabilitată şi dată în folosinţă în noiembrie anul trecut s-a prăbuşit în apele râului Siret şi localnicii nu mai au răbdare. 

Au fost promisiuni pentru o soluţie temporară, construirea unui pod de pontoane de către genişti Armatei, unul dintre cei care au anunţat acest lucru fiind chiar premierul  Nicolae Ciucă. Totul a rămas deocamdată la stadiul de intenţie. 

Medicul Panait are în vedere organizarea, în viitorul apropiat, a unei întâlniri cu primarii din cele cinci comune afectate (Bâra, Sagna, Stăniţa, Boghicea şi Doljeşti) şi apoi o mare acţiune de protest, pentru ca „vocea“ lor să fie auzită de autorităţile competente. 

Edililor li s-a propus chiar să-şi dea demisiile de onoare, pentru a arăta că situaţia actuală nu mai poate continua. Alt plan al doctorului Panait este constituirea unei asociaţii a păgubiţilor, „Asociaţia Podul lui Arsenie“, care să acţioneze în judecată CJ Neamţ, proprietarul ruinei, proiectantul, constructorul şi alte instituţii, pentru neimplicare. Acum, oamenii sunt nevoiţi să facă un ocol de câţiva kilometri pe un drum foarte aglomerat spre casă, serviciu sau alte locuri, ceea ce implică cheltuieli în plus şi timp pierdut. 

„Nu se gândeşte nimeni să ne facă podul de pontoane, ca să ne uşureze povara. Noi adunăm mânie şi revoltă cât ei tac! Când punem de un protest masiv în zonă? Vrem un pod de pontoane, ca să ne scurteze drumul. Nu ne interesează politica, dar buzunarul nostru şi riscurile drumului prin Gâdinţi, unul mai periculos ca cel din Cheile Bicazului, ne privesc personal. De restul se ocupă DNA“, spune medicul Filip Panait. 

„Ca vuietul unor ape mari e mânia oamenilor din regiune“ 

Primarii din Bâra şi Gâdinţi spun că vor susţine iniţiativa medicului, deoarece un pod de pontoane este o necesitate, nu un moft. Cât despre parlamentari, doctorul le-a transmis „să nu se aştepte la vreun vot dincoace de pod, dacă nu rezolvă podul de pontoane“. 

Reprezentanţii Armatei au venit la Luţca, au studiat zona şi părea că structura pe pontoane se va realiza, însă a apărut o altă problemă. Consiliul Judeţean Neamţ trebuia să achite circa 200.000 de lei lunar (40.000 de euro), pentru întreţinere, preşedintele Ionel Arsene spunând că „instituţia nu poate aloca aceşti bani“, fără însă a spune şi motivul. 

Juriştii spun că o administraţie publică nu poate aloca bani pentru ceva ce nu-i aparţine, în speţă podul de pontoane. Conform legislaţiei, un eventual control al Curţii de Conturi ar putea considera că sumele au fost alocate ilegal, fiind imputate celor care au decis plăţile. Cea mai simplă soluţie ar fi ca Guvernul să declare situaţia ca una de calamitate, iar banii să fie viraţi din fondul de rezervă al Executivului.

podpanait

Doctorul Filip Panait este şi cercetător, având brevete de invenţii în domeniul medical FOTO Facebook

Medicul Panait descrie extrem de plastic starea de spirit a oamenilor: „Pe noi ne arde acum la buzunar, şi ne punem viaţa în pericol pe «Drumul Oaselor», aşa că trebuie găsite căi de ieşire imediată din nenorocirea aceasta. Ca vuietul unor ape mari este mânia oamenilor din regiune, iar când se vor aduna în faţa Prefecturii, vor spulbera toată clasa politică din judeţ! Ei lasă, politicienilor, că mai ajungeţi voi la mâna noastră!“. 

„Adevărul” a solicitat Guvernului, prin intermediul purtătorului de cuvânt Dan Cărbunaru, un punct de vedere în privinţa situaţiei de la Luţca. Întrebările au vizat promisiunea premierului Nicolae Ciucă de construire a unui pod de pontoane şi dacă a mai fost luată vreo decizie în acest sens, dat fiind că localnicii se pregătesc proteste.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a trimis solicitarea Ministerului Apărării, care a transmis următorul mesaj: „Pentru utilizarea podului era necesară şi realizarea unei infrastructuri de utilizare, ce presupunea asigurarea, în principal, a accesului rutier şi a semaforizării, lucrări în sarcina autorităţilor locale. Până la acest moment, autorităţile locale nu au iniţiat demersuri concrete pentru semnarea contractului şi începerea lucrărilor pentru varianta instalării podului mobil militar“. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Pârjol chiar şi la poale de Ceahlău. Bătrânii îşi amintesc seceta din '47: „Câte un dumicat, să rămână şi pe mâine”

Spagă de 108.000 de euro adunată de un director de Ambulanţă în doar câteva zile. „Frăţia“ infracţională

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite