Primar cu cinci mandate, condamnat pentru violarea corespondenţei secrete. De ce nu poate fi demis
0Pentru două fapte de violarea corespondenţei secrete, un primar a primit o condamnare cu amânarea pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani.
Curtea de Apel Bacău a pronunţat o sentinţă definitivă în cazul primarului din comuna Români, judeţul Neamţ, Manole Ciobanu fiind acuzat de comiterea a două infracţiuni de violarea corespondenţei. Pentru fiecare dintre ele, magistraţii au aplicat câte 1 an de închisoare, ele fost contopite, rezultând astfel altă sancţiune.
Pedeapsa este de un 1 an şi 4 luni închisoare, dar a fost amânată pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii instanţei de la Curtea de Apel. Acuzatului, care este la al cincilea mandat de primar, i s-a impus respectarea unor obligaţii, săvâşirea de noi infracţiuni putându-l „costa“ mai mult.
„Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii (...) dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 2 ani. (...) Stabileşte inculpatului pedeapsa cea mai grea de 1 (un) an închisoare pe care o sporeşte cu 4 luni, reprezentând 1/3 din cealaltă, urmând să execute 1 (un) an şi 4 luni închisoare“, conform Curţii de Apel.
Cât despre infracţiuni, iată cum au fost comise. Înainte de alegerile din 2020, Autoritatea Electorală Permanentă a trimis secretarilor unităţilor administrative corespondenţe de tip secret de serviciu, care conţineau amănunte pentru conectarea la platforma naţională în care trebuiau să fie introduse date. Numai că, primarul Manole Ciobanu şi-a însuşit două plicuri. Ele erau pentru secretarul primăriei şi persoana de la evidenţa populaţiei.
Tărăşenia a ieşit la iveală când reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente au observat că funcţionarul de la Români nu se conectase la platformă cu parola trimisă. Verificările aveau să scoată la ivileală ce se petrecuse, astfel că a început urmărirea penală. Odată condamnat definitiv, se părea că primarul îşi va pierde funcţia, dar acest lucru nu se va petrece, Prefectura Neamţ transmiţând un comunicat pe această temă. În el se explică temeiurile, ele derivând din pedeapsa cu amânarea pe un termen de supraveghere. Totuşi, edilul nu va mai putea candida la viitoarele alegeri.
„Amânarea aplicării pedepsei este o soluţie în procesul penal diferită de soluţia de condamnare. În conformitate cu prevederile art.90 din Codul penal, persoanei faţă de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei nu i se mai aplică pedeapsa şi nu este supusă niciunei decăderi, interdicţii sau
incapacităţi ce ar putea decurge din infracţiunea săvârşită. Acest efect îl pune pe cel vizat de pedeapsă în postura unui cetăţean liber de orice sancţiune, dacă nu mai săvârşeşte infracţiuni“, arată prefectul Adrian Niţă.
Vă mai recomandăm să citiţi:
Experienţele cumplite ale unui alpinist român în Himalaya: i-au îngheţat ochii şi a văzut oameni murind pe munte FOTO
Omorât în drumeţie de „bărzăuni“ sau „lupii albinelor“. Cauza agresivităţii viespilor sălbatice