Poliţistul criminalist care a descoperit patru topoare din Epoca Bronzului: „Sentimentul a fost unic“ FOTO
0
Polițistul criminalist George Andrei Prichici, vicepreşedintele
Clubului Metal Detect Roman, a descoperit recent, în împrejurimile
comunei nemțene Trifeşti, în zona unde se lucrează la Autostrada
Moldovei, patru topoare vechi de trei milenii
George Andrei Prichici a scos la lumină, în 25 februarie 2024, în apropierea unei zone unde se lucrează la Autostrada Moldovei, patru topoare milenare, cu greutăţi de 1.556 grame, 2.711, 3.797 şi 4.904 grame.
„Mi-am dat seama imediat despre importanţa obiectelor găsite, context în care am săpat cu atenţie, pentru a nu le deteriora. Sentimentul a fost unic. Nu am mai găsit obiecte atât de vechi. Din cercetările mele, topoarele provin din perioada Epocii Bronzului timpuriu, circa 3.500-2.200 î.Hr“, a declarat, pentru „Adevărul“, George Prichici.
Cele patru artefacte, descoperite lângă şantierul viitoarei autostrăzi A7, au fost predate Directiei Judeţene pentru Cultură Neamţ, instituţie abilitată să gestioneze astfel de bunuri, aşa cum prevede legislaţia, respectiv Ordonanţa 43/2000.
Detectoristul este poliţist, meserie pe care o practică din 2012, iar din 2021 lucrează la Serviciul Investigaţii Crimale de la IJP Neamţ.
Colegii îl descriu ca fiind extrem de meticulos şi dedicat profesiei, calităţi care, cel mai probabil, i-au adus satisfacţii şi în ceea ce priveşte hobby-ul său. A dezbăluit că, în trecut, a mai avut parte de emoţii provocate de găsirea unor obiecte vechi: monede romane, fibule, podoabe, bijuterii din bronz, argint, dar şi altele din perioada medievală.
Alte descoperiri de senzație ale detectoriștilor
„Detecţie practic din 2018, când a luat fiinţă Clubul Metal Detect Roman, unul înfiinţat de Ovidiu Constantin (preşedintele asociaţiei n.red), împreună cu mine. De atunci s-au mai alăturat încă aproximativ 30 de pasionaţi de istorie“, mai spune poliţistul criminalist.
Şeful clubului are şi el reuşite în palmares.
În aprilie 2022, într-o pădure din zona comunei Icuşeşti, la o adâncime de aproximativ 25 de centimetri, inginerul silvic a găsit câteva obiecte tot din Epoca Bronzului: o sabie, un vârf de lance, un topor de tip „Celt“, un cuţit şi un obiect neidentificat, toate acestea fiind din bronz. În ani, a mai avut şi alte descoperiri.
Practică detecţia din anul 2016, declarând pentru „Adevărul“, că de atunci a început o „minunată şi frumoasă aventură“, scoţând la lumină un tezaur format din monede romane din argint (denari imperiali), plus altul din secolul al XVII-lea, care avea în componenţă taleri leu (Olanda), stuiveri (Germania), orşi (Polonia) şi reali (Spania).
Şi alţi membri ai clubului au cu ce se lăuda. Pe 3 decembrie 2022, Sebastian Sandu a descoperit 281 de monede legionare din argint cu care erau plătiţi soldaţii în vremea împăratului Marc Antoniu (secolul I î.H.), 52 de monede de bronz, 11 fibule, alte 14 obiecte de podoabă, cinci vârfuri de săgeţi, un topor din fier şi un pinten dacic, folosit la călărie.
Tot în Neamţ, la data de 21 octombrie 2022, Nicu Mura găsea, în comuna Icuşeşti, un tezaur unicat, vechi de peste 3.000 de ani. Artefactele, circa 130 la număr - bijuterii, aplice, nasturi, colane şi fibule - sunt datate din Epoca Bronzului şi Epoca timpurie a Fierului, dar mai era şi un pumnal Akinakis, datat din secolele 7-5 î.Hr.