Poliţişti în boxa acuzaţilor. Și-au pătat onoarea pentru un scaun ergonomic, un ceas sau o partidă de sex

0
Publicat:

Printre cei care au ajuns în boxa acuzaţilor nu se află doar civili, ci şi persoane care, prin natura meseriei, ar fi trebuit să se implice în combaterea infracţionalității.

Unii polițiști au răspuns penal pentru că au uitat de atribuțiuni FOTO Arhiva Adevărul
Unii polițiști au răspuns penal pentru că au uitat de atribuțiuni FOTO Arhiva Adevărul

Astfel, cazuri uluitoare de poliţişti din Neamţ care şi-au pătat onoarea au fost în ultimii ani, ei căpătând statut de inculpat sau condamnat. Unii au săvârşit acte de corupţie, primind mită sau diverse bunuri, iar alţii au uzat de funcţie pentru a căpăta chiar şi favoruri de natură sexuală. 

Mită, scaun ergonomic

Un caz deosebit este cel al fostui şef de post din Bodeşti, Valentin Lungu, care în august 2022 era condamnat la 7 ani de închisoare, acuzat de mai multe fapte de abuz în serviciu, trafic de influenţă şi luare de mită, instanţa achitându-l pentru două dintre ele. El a primit ca mită şi un scaun ergonomic, evaluat la 370 de lei.

„Se va dispune confiscarea de la inculpat a sumei de 500 de lei şi a unui scaun ergonomic de birou, de culoare neagră ce prezintă cusături albe, mânere argintii, fără inscripţie referitoare la marcă sau model, având cinci roţi, depus la Poliţia Neamţ“, se arăta în sentinţa magistraților de la Tribunalul Neamţ.

Între altele, poliţistul a fost acuzat că, între 2015 şi 2018, a trecut cu vederea că un pădurar din localitate circula fără permis. Pentru asta, silvicultorul i-a dat omului legii scaunul de birou şi diverse sume de bani. La un moment dat s-au certat, din cauza unui împrumut nereturnat, iar pădurarul l-a reclamat. 

Sex contra permis auto

Mari probleme penale a avut şi Costel Anton, de la Poliţia Neamţ, care în vara anului trecut era condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, la Curtea de Apel Braşov, deşi Tribunalul Covasna, aplicase, în octombrie 2021, o sentinţă de 3 ani şi 2 luni de detenţie, dar cu executare.

Subofiţerul fusese acuzat de infracţiuni de corupţie în două dosare. În primul dosar, condamnat cu suspendare la 2 ani fusese şi un comisar. Ambii au fost delegaţi la Permise Auto Covasna, dar nu şi-au văzut de atribuţii.

În cazul agentului Anton, ar fi fost vorba de 15 infracţiuni de luare de mită.

Cu complicitatea unor instructori auto, Anton a contribuit la obţinerea unor carnete de conducere de către aspiranţii la şoferie, care nu erau în stare să treacă „sala“. Cercetările au scos la iveală şi altceva. Una dintre candidate a acceptat să întreţină relaţii sexuale, pentru ca subofiţerul să-i completeze chestionarul pentru permisul auto.

„În perioada 7 martie 2016 - 20 aprilie 2016, inculpatul C.A.A, în aceeaşi calitate de examinator, a obţinut favoruri de natură sexuală de la o candidată, în scopul de a face un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, respectiv de a o ajuta pe aceasta să completeze chestionarul de la proba teoretică, în timp ce o supraveghea“, transmitea DNA.

Judecaţi în această speţă au fost şi doi instructori auto din Sfântu Gheorghe, sentinţele lor, pentru complicitate la luare de mită şi trafic de influenţă, fiind tot cu suspendare. Instanţa a mai decis anularea a 14 permise obţinute în mod fraudulos. Al doilea dosar în cazul lui Costel Anton a fost pentru o mită de 300 de lei. 

Comisarul Cloșcă, 4 ani de închisoare pentru un ceas

Cel mai recent caz de poliţist ajuns în boxa acuzaților, pentru că a luat mită, a fost al comisarului Iulian Cloşcă, care lucra la Serviciul Rutier al Poliţiei Neamţ. A primit un ceas inteligent de la un afacerist din municipiul Roman, iar pe 9 ianuarie 2023, magistraţii de la Curtea de Apel Bacău au dat sentinţa finală.

Soluţia definitivă şi irevocabilă este de 4 ani de detenţie. În primă instanţă, la Tribunalul Neamţ, ofiţerul fusese condamnat, în septembrie 2021, la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 4 ani. Poliţistul a contestat decizia, dar demersul comisarului a fost respins la Curte.

Comisarul Cloșcă a fost condamnat definitiv FOTo Roman24
Comisarul Cloșcă a fost condamnat definitiv FOTo Roman24

„Majorează cuantumul pedepsei principale aplicate inculpatului Cloşcă Ioan Iulian, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită de la 3 (trei) ani închisoare la 4 (patru) ani închisoare. Înlătură dispoziţiile privind suspendarea sub supraveghere, inculpatul urmând a executa pedeapsa principală de 4 ani închisoare“, arată Curtea de Apel.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie finalizau urmărirea penală şi trimiteau la instanţă, pe 30 iunie 2020, dosarul în care comisarul Cloşcă era acuzat de luare de mită. Cercetările au început în decembrie 2019, când au apărut informaţii că ofiţerul stabilise o înţelegere cu patronul unei firme de taximetrie din Roman. În schimbul unor atenţii, el trebuia să nu-i sancţioneze pe şoferii de la respectiva societate de transport, dacă săvârşeau contravenţii sau infracţiuni la regimul circulaţiei. Anchetatorii arătau că pactul între comisar şi patronul firmei s-a concretizat prin oferirea unui ceas inteligent - smartwatch, evaluat la suma de aproximativ 1.500 de lei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite