„Prețul” unui gest obscen: închisoare cu executare pentru o palmă dată unei americance pe stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viorel Lupu, un bărbat din judeţul Neamţ, care a făcut un gest obscen, lovind-o cu palma  peste spate, în plină stradă, pe o femeie cu dublă cetățenie – română și americană – a primit o sentinţă de condamnare la închisoare, cu executarea pedepsei.

Sentința a fost pronunțată la Judecătoria Suceava FOTO Monitorul de Suceava
Sentința a fost pronunțată la Judecătoria Suceava FOTO Monitorul de Suceava

Judecătoria Suceava a luat această decizie la finalul anului trecut, după un incident petrecut în vara anului 2021 pe o stradă din municipiul respectiv, când bărbatul  de 47 de ani s-a apropiat de un grup de femei, în care era şi Nina Smart, lovind-o pe acesta în partea dorsală a corpului.

„Condamnă pe inculpatul Lupu Viorel la pedeapsa închisorii de 9 luni pentru lovire sau alte violenţe și la 3 luni pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice. Contopeşte pedepsele prin aplicarea la cea mai grea a unui spor de o treime din cealaltă pedeapsă, urmând să execute pedeapsa rezultantă de 10 luni închisoare“, este decizia magistraţilor suceveni.

Sentinţa pentru comportament obscen este una dintre puţinele de acest fel aplicate în România în asemenea cazuri, deoarece puţine fapte de acest gen sunt reclamate. Judecători l-au obligat pe acuzat să achite achite despăgubiri morale de 7.500 de lei şi 1.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare părţii vătămate.

Decizia magistraţilor, care a fost emisă pe data de 29 decembrie 2022 nu este definitivă, putând fi contestată în termen de 10 zile de la comunicare, la Curtea de Apel. Până pe data de 11 ianuarie 2023, condamnatul nu uzase de calea de atac pe care i-o conferă legea.

„Lumea să nu accepte hărțuirea ca pe un comportament normal”

Aflat pe stradă, Viorel Lupu a abordat grupul de mai multe femei, între care era și tânăra agresată, făcând mai multe comentarii la adresa lor. La un moment dat, s-a auzit un sunet ca o pocnitură, cel care avea să ajungă ulterior în boxa acuzaţilor lovind-o pe una dintre tinere în partea stângă a posteriorului, după cum avea să susţină o martoră în proces.

„Toate cele patru femei care au asistat la gest s-au arătat indignate, şocate, bulversate de gestul inculpatului. Martorul T.L.L. a declarat că a simţit şi teamă, având în vedere că erau singure pe stradă şi li se putea întâmpla şi lor ceva asemănător“, se arată în hotărârea magistraţilor, conform Monitorul de Suceava.ro.

După ce a făcut gestul „bărbătesc“, Viorel Lupu, care poate face închisoare pentru o palmă dată unei femei, a intrat într-o sală de jocuri electronice din apropiere. „Sper ca hotărârea favorabilă dată de judecător (...) să încurajeze lumea să nu accepte hărţuirea drept comportament normal“, a declarat, pentru sursa citată, Nina Smart.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite