Patimile unui moldovean în România. Concediat, amendat şi expulzat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Basarabeanul nu mai are voie să intre în România câteva luni FOTO Poliția Română
Basarabeanul nu mai are voie să intre în România câteva luni FOTO Poliția Română

Patimile de care a avut parte un cetăţean moldovean, venit în România, se „traduc“ prin ceea ce i-a fost dat să trăiască după ce a fost descoperit că avea un loc de muncă ilegal, fiind amendat şi expulzat, zilele trecute.

Poliţiştii de la Serviciul Imigrări Neamţ, în cooperare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă, au depistat un moldovean din republica de peste Prut, care muncea fără forme legale la o firmă din judeţ. Pe numele acestuia a fost emisă decizie de expulzare sub escortă.

A fost aplicată şi interdicţia de a mai intra în România pentru o perioadă de 6 luni. Acţiunea autorităţilor nemţene a avut loc pe data de 21 septembrie, fiind vizată prevenirea şi combaterii muncii nedeclarate şi şederii ilegale a străinilor, pe raza de competenţă.

„În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că moldoveanul a intrat legal în România, în scop de vizită, însă la expirarea dreptului de şedere nu a părăsit teritoriul ţării, fiind amendat cu 800 de lei. O sancţiune a fost aplicată şi firmei unde lucra“, a comunicat Poliţia Neamţ.

Pentru nerespectarea prevederilor OG 25 din 26 august 2014 (primirea la muncă pe teritoriul României a unui străin cu şedere ilegală, cu sau fără contract individual de muncă încheiat în formă scrisă), societatea comercială a fost sancţionată cu amendă în valoare de 10.000 lei.

Verificări de acest fel au avut loc şi în urmă cu câteva luni, la firme din Neamţ. „În perioada 17 - 22 mai 2022, inspectori de muncă şi lucrători din cadrul Biroului de Imigrări Neamţ, au desfăşurat acţiuni de control la agenţi economici susceptibili de a folosi la muncă ilegal cetăţeni străini“, anunţa ITM Neamţ.

Au fost constatate 20 de neconformităţi, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere. Au mai fost aplicate 14 sancţiuni, şase amenzi de 17.500 lei fiind pentru că nu se respecta obligaţia de a ţine evidenţa orelor lucrate şi acordarea repaosului săptămânal de 48 de ore consecutive.

Inspectoratul General pentru Imigrări, prin structurile sale teritoriale, anunţă că vor continua organizarea unor acţiuni privind combaterea şederii şi muncii ilegale, solicitând cetăţenilor străini să acorde interes reglementării legale a dreptului de şedere pe teritoriul României.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite