Fost director de Ambulanţă, care a luat mită 108.000 de euro, cere repunerea pe funcție

0
Publicat:
Medicul Morenciu urma să se pensioneze în această toamnă FOTO MonitorulNeamț
Medicul Morenciu urma să se pensioneze în această toamnă FOTO MonitorulNeamț

Un proces uluitor a fost intentat de Dan Morenciu, fost director al Serviciului de Ambulanţă Neamţ, care este acuzat că a luat o mită de 108.000 de euro. El cere repunerea pe funcţia din care a fost demis de către minister, după ancheta declanşată de DNA.

Pe data de 9 septembrie 2022, el a fost eliberat din detenţie după câteva luni de arest, pentru că ar fi trucat examene de angajare la instituţia condusă de el, fiind pus în control judiciar, iar după 11 zile a dat în judecată ministerul, petiţia fiind înregistrată la Tribunalul Neamţ.

Pe portalul instanţei menţionate se arată că Dan Morenciu cere „anulare act administrativ de către Secţia II Civilă de Contencios Administrativ, pârât fiind Ministerul Sănătăţii - Cabinet ministru“, care a emis un ordin, 1445/25.05.2022, de demitere din funcţia de manager interimar.

Fusese numit director al Serviciului de Ambulanţă pe 1 martie, pe o perioadă de 6 luni, vehiculându-se că medicul de 67 de ani urma să se pensioneze în toamna acestui an.

Între timp, DNA a declanşat o anchetă, fiind suspiciuni că managerul s-a implicat în trucarea unor examene de angajare, luând mită 108.000 de euro. 

Faptele au avut loc în doar 16 zile, în perioada 2-18 mai 2022, banii fiind remişi la o spălatorie şi la o pensiune din Piatra Neamţ. Au fost trei tranşe de 40.000, 20.000, respectiv 48.000 de euro. În acest dosar al procurorilor anticorupţie sunt cercetate nu mai puţin de 26 de persoane.

Pe timpul controlului judiciar, impune inculpatului să nu depăşească limita teritorială a României; să nu se apropie de... (persoanele cercetate în dosar - n.red.) şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect. În caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau arestării preventive“.

Acestea erau precizările din hotărârea prin care fostul director de Ambulanță era pus sub control judiciar. Alături de el mai sunt cercetaţi un lider de sindicat, asistente şefe şi persoane care doreau contracte  definitive de muncă, după ce fuseseră angajate pe durată determinată, în timpul stării de alertă.

„Trebuie să avem în vedere gravitatea faptelor şi împrejurărilor concrete de săvârşire a acestora, caracterul activităţii infracţionale, de natură a compromite prestigiul, autoritatea şi credibilitatea instituţiilor statului. Au dat dovadă de perseverenţă şi de curaj infracţional deosebit“, se arată într-o motivare a arestărilor.

La flagrantul din 18 mai, asupra managerului s-au descoperit plicuri în care erau 40.000 de euro. În portofel avea 1.750 de euro şi 3.500 de lei, iar acasă 75.000 de lei şi peste 51.000 de euro. La sediul Ambulanţei, la o asistentă şefă, anchetatorii au găsit 8.500 de euro şi 13.400 de lei, parte din suma în euro fiind ascunsă în pantofi.

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite