Mafia robineţilor care înşela partenerii europeni. Nouă sentinţă la Curtea de Apel

0
0

O nouă sentinţă a fost pronunţată la Curtea de Apel Bacău, după ce directorii arestaţi au contestat măsura în cazul „Mafia robineţilor“ de la o firmă din Neamţ, care îşi înşela partenerii europeni cu produse achiziţionate din China.

Sediul firmei Robmet Piatra Neamț FOTO Facebook
Sediul firmei Robmet Piatra Neamț FOTO Facebook

Ieri seară, 1 noiembrie 2022, Curtea de Apel Bacău a decis ca în acest dosar, dintre cele 14 persoane arestate preventiv sau la domiciliu de magistraţii de la Tribunalul Neamţ, doar trei să rămână după gratii. Pentru restul de 11, judecătorii au hotărât să fie puse sub control judiciar.

Astfel, în arest au rămas administratorul firmei Robmet Piatra Neamţ, Radu Cucu, fiul acestuia, Richard Cucu, manager de inventar şi Carmen Mereuţă, director de vânzări. Cei aflaţi în control judiciar, între ei fiind şapte femei, au de respectat mai multe condiţii, fiindu-le interzis să părăsească ţara.

Acuzaţiile aduse sunt constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, falsificarea de instrumente de autentificare străine şi concurenţă neloială.

Percheziţii în cazul Mafia robineților au avut loc pe 19 octombrie, fiind descoperite înscrisuri ce vizează activitatea a peste 110 firme şi puncte de lucru, circa 44.000 de produse, ştampile falsificate şi 100 de laptop-uri, terminale mobile şi unităţi de stocare a informaţiilor.

„Începând cu 2014, reprezentanţii unei societăţi au achiziţionat din spaţiul asiatic cantităţi semnificative de robineţi, produse ce nu sunt certificate în vederea comercializării în Comunitatea Europeană, pe care le falsificau prin aplicarea de serii de identificare a unor produse similare achiziţionate în acest scop din Europa, dar în cantităţi mici“, preciza DIICOT.

Ulterior, componentele de instalaţii erau vândute ca provenind din spaţiul comunitar, fiind certificate prin utilizarea de documente false. Ofertele comerciale, care conţineau datele tehnice ale unor robineţi din CE, erau nereale şi susţinute de documente care să ateste în fals că ele corespund tehnic şi calitativ.

Prin modificarea datelor tehnice, cumpărătorii au fost induşi în eroare despre provenienţă şi caracteristici tehnice (materialul de fabricaţie, presiunea de exploatare în siguranţă şi perioada de exploatare). Robineţii industriali au fost vânduţi ca fiind produşi în CE, la preţuri mai mari decât produse similare fabricate în spaţiul asiatic, mai anunța DIICOT.

Piatra Neamţ


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri