Iresponsabili care blochează 112. Un bărbat a sunat de 364 de ori; o „urgență”, un cuib de barză

0
Publicat:

Anual, oficialii prezintă statistici în care arată modul în care oameni complet iresponsabili blochează Sistemul unic de urgență 112 pentru lucruri cât se poate de banale sau care mai de care mai trăznite, dezavantajându-i pe cei care chiar au nevoie de ajutor.

Curcubeul de pe cerul Săvineștiului nu a fost încă reclamat, dar este timp FOTO Facebook Săvinești
Curcubeul de pe cerul Săvineștiului nu a fost încă reclamat, dar este timp FOTO Facebook Săvinești

Astfel de cazuri s-au înregistrat și în județul Neamț, unde un cetățean a sunat de 364 de ori, una dintre „urgenţele“ sale fiind un cuib de barză. În perioada ianuarie - septembrie 2022, prin 112, au fost făcute 12.299 de sesizări sau solicitări către Poliţia Neamţ, majoritatea apelanţilor sesizând accidente, neînţelegeri cu persoane cunoscute, agresiuni şi furturi.

„Zilnic se primesc, în medie, 46 de apeluri. În primele nouă luni, au fost primite aproape o mie de apeluri care nu erau urgente şi aproape 500 de apeluri abuzive, în urma cărora au fost date 432 de sancţiuni. Un bărbat de 53 de ani, din Săvineşti, a sunat la 112 de 364 de ori, toate apelurile sale neavând legătură cu activitatea serviciului“, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al Poliţiei Neamţ.

Potrivit sursei citate, bărbatul care blochează 112 a sezizat, printre altele, că ar fi primit un bilet de trimitere de la medic unde vârsta i-a fost completată greşit, că poştaşul întârzie să îi aducă cuponul de pensie sau că primăria a modificat un cuib de barză.

Deși a fost sancţionat şi avertizat cu privire la folosirea abuzivă a Serviciul de urgență 112, nemțeanul nu renunţă la „îndeletnicirea“ sa. Din datele comunicate de către oficiali, reieșe că bărbatul apelează cel puţin o dată pe zi 112, solicitând intervenţia poliţiştilor în situaţii pe care le consideră de forţă majoră.

Conform legislaţiei, alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, se pedepseşte cu amenzi cuprinse între 2.000 şi 4.000 de lei ori prestarea a 200 sau 400 de ore de muncă în folosul comunităţii.

Caz urgent, o „gravidă” de... 80 de ani

Dintre alte cazuri de alertare abuzivă a serviciilor de urgență în Neamţ, se detașează clar unul petrecut în urmă cu câţiva ani, pe un ger cumplic. După lăsarea întunericului, un bărbat a sunat şi a anunţat că la Crăcăoani este nevoie de asistenţă medicală pentru o gravidă intrată în travaliu.

Un echipaj a plecat la drum, iar în localitatea menţionată cadrele medicale l-au sunat pe cel care făcuse apelul, aflând că gravida ar sta pe o uliţă de la capătul satului.  Numai că, din cauza zăpezii, autosanitara s-a împotmolit, cadrele medicale cerând ajutorul unui utilaj de deszăpezire pentru a-și putea continua drumul spre „gravidă”.

La un moment dat, a fost sunat cel care anunţa travaliul femeii, dar acesta nu a mai răspuns. Astfel, echipajul medical a luat-o din poartă-n poartă întrebând de pacientă, având surpriza să constate că, de fapt, persoana indicată era o bătrână de 80 de ani, care, evident, nu era însărcinată.

„Mi s-a părut culmea nesimţirii gestul pe care l-a făcut acel individ. Nu-i posibil să trimiţi pe drumuri, la minus 20 de grade, nişte oameni bine intenţionaţi şi să blochezi o maşină doar pentru că cineva se distrează. A fost una dintre cele mai urâte experienţe“, declara Letiţia Damoc, şefa Ambulanţei Neamţ.

Situaţia a fost reclamată, iar poliţiştii nemţeni au reuşit să dea de urma apelantului, acesta fiind sancţionat cu o amendă de 500 de lei, pentru că atât prevedea legea la acel moment. El le-a declarat anchetatorilor că era băut când a apelat, fiind „la un şpriţ cu doi amici“.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite