Gheorghe Ştefan a fost eliberat din penitenciar. A executat doar 50 de zile dintr-o sentinţă de peste 4 ani

0
0
Gheorghe Ştefan mai are procese pe rolul instanţelor FOTO Adevărul.ro
Gheorghe Ştefan mai are procese pe rolul instanţelor FOTO Adevărul.ro

Fostul primar Gheorghe Ştefan a fost eliberat condiţionat din penitenciar, executând câteva zeci de zile dintr-o sentinţă de 4 ani şi 6 luni de detenţie

Gheorghe Ştefan, acum în vârstă de 68 de ani, fost primar vreme de mai multe mandate la Piatra Neamţ, cunoscut ca şi „Pinalti“ din perioada când era preşedintele clubului de fotbal Ceahlăul, este un om liber, zilele trecute părăsind Penitenciarul Târgu Mureş.Fusese condamnat definitiv în dosarul Giga TV la o sentinţă de 4 ani şi 6 luni de detenţie. 

A solicitat eliberarea condiţionată la judecătoria din oraşul unde era încarcerat, lucru care a fost admis de magistraţi pe data de 3 noiembrie a acestui an. El se afla în stare de detenţie de pe 14 septembrie 2021, când sentinţa a devenit definitivă şi irevocabilă, un calcul simplu arătând că a fost privat de libertate exact 50 de zile. 

„În temeiul art. 587 Cod de procedură penală, admite cererile de liberare condiţionată formulate de persoana condamnată S.G., deţinut în Penitenciarul Târgu Mureş în executarea pedepsei de 4 ani şi 6 luni închisoare, aplicată prin sentinţa (...) Tribunalului Bucureşti (...), modificată şi

definitivă prin decizia (...) Curţii de Apel Bucureşti. Raportat la art. 60 alin. 2, alin. 6 Cod penal din 1969, cu aplicarea art. 5 Cod penal, dispune liberarea condiţionata a persoanei condamnate de sub puterea mandatului de executare a pedepsei“, se arată în hotărârea JudecătorieiTârgu Mureş. 

Articolele menţionate în sentinţa din 29 octombrie 2021 se referă la liberarea condiţionată, regimul închisorii şi aplicarea legii mai favorabile. Lui Gheorghe Ştefan i s-a pus în vedere că  săvârşirea de infracţiuni în termenul de definitivare a libărării conditionate poate atrage revocarea măsurii şi executarea restului de pedeapsă. 

Nume cunoscute condamnate în cazul Giga TV 

După numeroase amânări, pe 14 septembrie 2021, Curtea de Apel Bucureşti se pronunţa definitiv în dosarul Giga TV, iar fostul primar de la Piatra Neamţ era condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare. Sentinţa era mărită, după ce Tribunalul Bucureşti stabilise 3 ani şi 9 luni de detenţie. În acelaşi dosar, fostul deputat PSD, Viorel Hrebenciuc, a fost condamnat la 3 ani de închisoare, fosta şefă a Consiliului Naţional al Audiovizualului, Laura Georgescu, are 4 ani şi 4 luni de detenţie, iar colega ei, Narcisa Iorga, este singura care a primit o pedeapsă cu suspendare, de 3 ani. 

Conform actelor de urmărire penală, Gheorghe Ştefan, în calitate de persoană ce controla postul Giga

TV, a fost acuzat de instigare la infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce

deţine o funcţie de conducere într-un partid. Laura Georgescu a fost acuzată de abuz în serviciu şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale, alături de Narcisa Iorga şi deputatul Viorel Hrebenciuc. 

Procurorii au stabilit că pe 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, CNA a decis retragerea licenţei audiovizuale pentru postul Giga TV, pe motiv că nu a difuzat programe mai mult de 96 de ore. Ulterior, Narcisa Iorga a fost cea care l-a îndrumat pe Ştefan să apeleze la cunoştinţele din mediul politic, pentru a influenţa votul pe care ceilalţi membri ai CNA urmau să îl dea cu privire la contestaţia pe care Giga TV intenţiona să o formuleze. 

„Ca urmare a indicaţiilor primite, inculpatul Ştefan Gheorghe i-a solicitat sprijin inculpatului Hrebenciuc Viorel, astfel încât acesta să se implice nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a determina funcţionari din cadrul Consiliului Naţional al Audiovizualului ca instituţia să revină asupra deciziei prin care a fost retrasă licenţa pentru postul de televiziune respectiv“, se preciza într-un comunicat DNA. 

Fostul deputat s-a implicat şi după numai două săptămâni, pe 1 octombrie 2013, CNA a emis o altă decizie care o revoca pe prima şi prin care se arăta că argumentele conţinute în contestaţia depusă de postul de televiziune au fost admise, fără a se mai realiza o analiză tehnică şi fără un punct de vedere al specialiştilor din instituţie dacă susţinerile din contestaţie sînt legale şi temeinice. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Pinalti, fost primar la Piatra Neamţ, obligat de judecători la plata unei sume uriaşe chiar către Primărie

Un escroc şi imensa sumă obţinută prin metoda „Accidentul“. A înşelat persoane din trei judeţe

Piatra Neamţ


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri