Un medic acuzat de corupţie cere judecătorilor ca şpaga „în natură” confiscată de la el să nu fie vândută

0
0
Medicul este acuzat câ primea foloase necuvenite în exercitarea actului medical FOTO Facebook
Medicul este acuzat câ primea foloase necuvenite în exercitarea actului medical FOTO Facebook

Decizia judecătorilor, care au dispus vânzarea unor bunuri confiscate - cafea, ţigări şi băuturi - ce ar fi fost primite ca şpagă de un medic acuzat de corupţie, a fost contestată.

Amănunte uluitoare ies la iveală în cazul unor medici judecaţi pentru corupţie, în cadrul celui mai mare scandal care a bulversat sistemul de sănătate din Neamţ. 

Luna trecută, judecătorii au decis, la cererea procurorilor, valorificarea unor bunuri puse sub sechestru, care au fost descoperite în urma percheziţiilor la unul dintre inculpaţii din dosar, medicul Gheorghe Borş. 

„Dispune valorificarea bunurilor mobile ale inculpatului B.G., sechestrate (...), bunuri ridicate de la locuinţa inculpatului cu ocazia percheziţiei domiciliare (187 pachete de cafea, 130 pachete de ţigări, 129 sticle cu băuturi spirtoase - whisky, coniac, lichior, gin), depuse la Camera de corpuri delicte a I.P.J. Neamţ (...) şi care pot face obiectul confiscării speciale şi al confiscării extinse“, se preciza într-o decizie a Tribunalului Neamţ din 11 octombrie 2021. 

Cu această hotărâre nu a fost de acord medicul, care a contestat-o. Cauza va ajunge pe rolul Curţii de Apel Bacău şi oricare va fi hotărârea aceasta va fi definitivă şi irevocabilă. Procesul de corupţie este pe rolul Tribunalului Neamţ din august 2019. La percheziţii, la un medic au fost descoperite mari sume de bani. 

Este vorba despre 562.630 de lei, 8.606 dolari, 18.110 euro şi 2.430 lire sterline, iar pentru alţi bani aflaţi în conturi, 24.657 lei, 51.633 lei, 70.798 lei, 123.006 lei şi 65.158 lei, s-a dispus poprirea. Cazul e unul de amploare, fiind 23 de inculpaţi, cinci medici şi alte 18  persoane, foşti pacienţi sau rude ale acestora, acuzate că au oferit mită. După data inculpării, medicul Florică Guţu a decedat, acum fiind judecaţi Constantin Nanu, Grigore Berea, Ghenadie Bucătaru şi Gheorghe Borş. 

Pe 5 martie 2019, anchetatorii au descins la Secţia Ortopedie de la Spitalul Judeţean şi la cabinetul de specialitate din Policlinica Piatra Neamţ.  Au fost efectuate şapte percheziţii, dintre care două la spital şi puse în executare cinci mandate de aducere faţă de tot atâtea persoane suspecte de săvârşirea unor fapte de corupţie în legătură cu îndeplinirea actului medical. 

Aşa se face că secţia rămânea doar cu doi din cei şapte medici, pentru că anchetatorii i-au reţinut pe restul. În dosar, doctorul Nanu e acuzat de 27 de acte de luare de mită, doctorul Guţu de 20, doctorul Berea - 13 fapte, doctorul Bucătaru - şapte, iar Borş de cinci. 

Medicii ar fi primit bani pentru diferite acte medicale - intervenţii chirurgicale, acordare sau prelungire concedii medicale, precum şi pentru anestezist. Patru din cei cinci inculpaţi au fost arestaţi preventiv,

iar Ghenadie Bucătaru a fost plasat în control judiciar şi lăsat să profeseze. În timp, toţi au scăpat de arestul preventiv. Doctorul Florică Guţu este singurul care mai are la activ o condamnare pentru corupţie. 

]n momentul la care a fost reţinut, pe 5 martie 2019, era încă în termenul de încercare. La percheziţiile de la locul de muncă, dar şi de la domiciliile medicilor au fost ridicate importante sume de bani. De la unul din ortopezi au fost indisponibilizaţi circa 60.000 de ei, iar acasă la altul peste 480.000 de lei, 18.000 de euro, dolari americani şi lire sterline. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Atrocităţile de neconceput la care a fost supusă o bătrână de 81 de ani. Sentinţa primită de fiu

O poliţistă şi colegul ei au fost răniţi într-un accident. Ambii erau în autospeciala de serviciu

Mai multe - Piatra Neamţ

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite