Escrocherii cu fonduri din programul Start UP Nation. Zeci de percheziţii şi prejudiciul estimat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Descinderi au fost efectuate în mai multe localităţi din ţară FOTO Arhiva Adevărul
Descinderi au fost efectuate în mai multe localităţi din ţară FOTO Arhiva Adevărul

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că au fost efectuate zeci de percheziţii prin ţară, în vizor fiind atât persoane fizice, cât şi societăţi comerciale.

Procurorii din cadrul Parchetului General au efectuat, în mai multe judeţe din ţară, descinderi imobiliare, în cadrul unui dosar dosar penal ce vizează o fraudă cu fonduri din programul Start UP Nation. Erau în vizor 38 de suspecţi, persoane fizice şi firme. Anchetatorii spun că s-ar fi obţinut, ilegal, peste 1.500.000 de lei. 

Au fost vizate joi, 30 iunie, 42 de adrese din judeţele Iaşi, Ilfov, Galaţi, Maramureş, Suceava, Neamţ, Vaslui, precum şi în municipiul Bucureşti. Cercetările s-au concretizat cu începerea urmăririi penale faţă de 38 de suspecţi, dintre care 24 de persoane fizice şi 14 persoane juridice. 

„Sunt suspiciuni de săvârşire a infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, faptă prevăzută de art. 367, alin. 1, Cod penal şi obţinerea ilegală de fonduri în formă continuată, faptă prevăzută de art. 306, alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35, alin. 1, Cod penal (9 acte materiale),

respectiv complicitate la obţinerea ilegală de fonduri“, conform unui comunicat al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. 

În urma cercetărilor a rezultat faptul că, în perioada anilor 2019 - 2020, în diverse localităţi din ţară a fost constituit un grup infracţional organizat ai cărui membri, folosind mai multe societăţi comerciale, ar fi obţinut finanţări ilegale în cadrul programului Start UP Nation, fonduri nerambursabile garantate de bugetul de stat, în valoare totală de 1.571.687 lei. 

Urma ca vineri, 1 iulie, după audieri, procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să decidă care dintre suspecţi vor fi prezentaţi magistraţilor cu propuneri de arestare preventivă. „Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare“, a mai anunţat Parchetul General. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

O ursoaică însoţită de doi pui i-a speriat de moarte pe turiştii din Cheile Şugăului. Cine i-a salvat

Ample percheziţii în penitenciare. Droguri pentru deţinuţi impregnate în scrisori, care erau apoi porţionate

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite