Cum dirija Pinalti banii publici prin Consiliul Judeţean. Traseul a fost urmărit de procurorii anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Ştefan, primarul municipiului Piatra Neamţ
Gheorghe Ştefan, primarul municipiului Piatra Neamţ

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Neamţ au început, miercuri, urmărirea penală faţă de primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.

Gheorghe Ştefan este acuzat că ar fi influenţat, în perioada 2010-2012, repartizarea prioritară de la Consiliul Judeţean (CJ) Neamţ a unor fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) către trei comune în care licitaţiile fuseseră câştigate de o firmă pe care el o controla prin interpuşi.

Concret, este vorba despre contractele firmei Strong Montaj SA, pe care Pinalti o controla, potrivit procurorilor DNA, „folosindu-se de interpuşi, care au acceptat să figureze formal ca asociaţi şi administratori“, cu primăriile din localităţile Tazlău, Drăgăneşti şi Gherăeşti pentru lucrări de alimentare cu apă.

„Altfel spus, SC Strong Montaj SA s-a interpus în schimb, a făcut acte de comerţ, implicând circulaţia banilor“, mai spun cei de la DNA, care vorbesc în acest caz de incompatibilitate cu funcţia pe care Gheorghe Ştefan o deţinea, aceea de primar al municipiului Piatra Neamţ. 

Acuze de incompatibilitate

În plus, Pinalti este acuzat că, pentru a-şi asigura o parte din sumele rezultate din contractele încheiate de Strong Montaj SA cu primăriile celor trei comune nemţene, s-a folosit, în calitate de preşedinte al PDL Neamţ, de influenţa sa politică în relaţia cu funcţionari publici din cadrul Consiliul Judeţean Neamţ, instituţia care solicita finanţările la MDRT şi apoi le repartiza în teritoriu.

Anchetatorii susţin că, pentru a controla modul de repartizare a banilor alocaţi de la bugetul de stat, Pinalti a susţinut o anumită persoană să ocupe funcţia de consilier personal al preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ.

„În afara atribuţiilor de serviciu, acestei persoane i s-a permis să completeze listele comunicate MDRT cu date indicate de Gheorghe Ştefan“, arată DNA. Lista consilierilor personali pe care i-a avut în această perioadă fostul preşedinte al CJ Neamţ, Vasile Pruteanu, este destul de lungă, pe ea figurând Neculai Ivanov, ex-director Apa Serv Neamţ, responsabil pe programe europene, Adrian Cărăbeţ, Gabriel Cojocaru, doctorul Lucian Ciobotaru sau Ciprian Enache.

Anchetatorii susţin că, în fapt, firma Strong Montaj SA, care avea ca obiect principal de activitate lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat, ar fi fost administrată, începând cu anul 2009, de Gheorghe Ştefan. Strong Montaj SA este fosta societate nemţeană Tehnoutilaj SA al cărui acţionar principal a fost chiar Gheorghe Ştefan până în 2006.

În august 2010, Giorgiana şi Gabriel Ştefan, copiii primarului, proprietari ai firmei Strong Montaj din anul 2007, au cesionat acţiunile firmei, acestea ajungând la Ioan Olaru (58 de ani), fost coleg de şcoală cu Pinalti şi fost director al CET Bacău. Al doilea asociat în firmă este Constantin Lamatic (61 de ani), care deţine însă doar 1,0% din acţiunile Strong Montaj SA. 

Pe aceeaşi temă:

Gheorghe Ştefan, ţinut din scurt de procurorii DNA. Pinalti, urmărit penal pentru fapte de corupţie, riscă arestarea

Gheorghe Ştefan este urmărit penal de procurorii DNA. Pinalti este acuzat că şi-a folosit influenţa politică pentru afaceri cu bani publici

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite