Gheorghe Ştefan, ţinut din scurt de procurorii DNA. Pinalti, urmărit penal pentru fapte de corupţie, riscă arestarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Ştefan, primarul municipiului Piatra Neamţ, a fost pus sub control judiciar de către procurorii DNA, măsură care-l obligă pe edil la un comportament exemplar în următoarea perioadă.

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, urmărit penal pentru fapte de corupţie, se află sub control judiciar, a informat DNA. Oficialii parchetului au precizat că măsura poate fi înlocuită cu arestul la domiciliu sau arestarea preventivă, dacă edilul încalcă obligaţiile ce îi revin.

"Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Gheorghe Ştefan trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat; să nu depăşească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme; să nu ia legătura cu anumite persoane menţionate în ordonanţa de luare a măsurii controlului judiciar", mai informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Edilul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, este urmărit penal, fiind acuzat că din 2009, folosindu-se de interpuşi, a administrat o firmă care a primit contracte finanţate din bani publici în comune din Neamţ şi pentru că s-a folosit de funcţia din partid pentru a influenţa funcţionari, potrivit DNA.

 DNA a anunţat miercuri, într-un comunicat de presă, că Gheorghe Ştefan, primarul municipiului Piatra Neamţ şi preşedinte al organizaţiei locale a unui partid politic la data faptelor, este urmărit penal pentru efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite, precum şi pentru folosirea influenţei sau a autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit procurorilor, începând din 2009, Gheorghe Ştefan ar fi administrat în fapt SC Strong Montaj SA, fosta societate Tehnoutilaj SA, folosindu-se de interpuşi, care au acceptat să figureze formal ca asociaţi şi administratori.

"SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA) a încheiat şi a executat contracte vizând realizarea unor lucrări cu diferiţi clienţi şi a achiziţionat, de la o serie de furnizori, bunuri şi servicii. Altfel spus, SC Strong Montaj SA s-a interpus în schimb, a făcut acte de comerţ, implicând circulaţia banilor", potrivit DNA.

Procurorii susţin că aceste operaţiuni financiare ca acte de comerţ, în efectuarea cărora s-ar fi implicat Gheorghe Ştefan, sunt incompatibile cu funcţia pe care o deţinea, aceea de primar al municipiului Piatra Neamţ şi "sunt menite să-i aducă sume de bani necuvenite".

Gheorghe Ştefan mai este suspectat şi că s-a folosit de funcţia de conducere din partid pentru a influenţa funcţionari publici din cadrul unor instituţii.

"Pentru a-şi asigura o parte din aceste sume (cele rezultate din contractele încheiate de SC Strong Montaj SA cu autorităţile contractante, comune din judeţul Neamţ - Tazlău, Gherăeşti şi Drăgăneşti, care se bucurau de finanţare din partea bugetului de stat conform HG 577/1997), Gheorghe Ştefan, deţinătorul unei funcţii de conducere în cadrul unui partid politic a folosit, în mod repetat, în perioada 2010-2012, influenţa sa în relaţia cu funcţionari publici din cadrul unor instituţii", susţin anchetatorii.

DNA a precizat că necesarul de fonduri băneşti de la bugetul de stat pentru finanţarea lucrărilor de alimentare cu apă a comunelor, lucrări acceptate în programul prevăzut în HG 577/1997, era evaluat anual de consiliile judeţene, după consultarea autorităţilor contractante locale.

"Propunerea de finanţare se trimitea MDRT, care comunica valoarea anuală a fondurilor alocate (de regulă insuficiente pentru a acoperi necesarul). Repartizarea pe comune a sumelor de la bugetul de stat se făcea de către consiliul judeţean. Listele cu modul de distribuire a banilor, pentru fiecare autoritate publică locală contractantă se comunica apoi MDRT, iar după aprobarea listelor, se făcea plata", potrivit DNA.

Procurorii au mai stabilit că, pentru a controla modul de repartizare a banilor alocaţi de la bugetul de stat, Gheorghe Ştefan ar fi susţinut o anumită persoană să ocupe funcţia de consilier personal al preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ.

 "În afara atribuţiilor de serviciu, acesteia i s-a permis să completeze listele comunicate MDRT cu date indicate de Gheorghe Ştefan. În această modalitate, Gheorghe Ştefan a reuşit, în mod repetat, în perioada 2010-2012, cu ocazia rectificărilor ori a alocărilor bugetare anuale, să direcţioneze sume de bani, în special către acele autorităţi publice locale care aveau încheiate contracte cu asocieri din care făcea parte chiar SC Strong Montaj SA", potrivit DNA.

Anchetatorii susţin că, folosindu-se de influenţa sa, legată de funcţia de conducere deţinută în cadrul unui partid, Gheorghe Ştefan a asigurat finanţarea lucrărilor executate de societatea comercială care-i aparţinea şi pe care o administra în fapt.

Primarul municipiului Piatra Neamţ a fost miercuri la DNA pentru a-i fi aduse la cunoştinţă calitatea de suspect şi acuzaţiile din acest dosar.

În această cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, a precizat DNA.

În 11 februarie, procurorii DNA au făcut cinci percheziţii în Piatra Neamţ şi Bacău, printre care şi la Primăria Piatra Neamţ, într-un dosar în care sunt suspectaţi de corupţie funcţionari din primărie şi administratori ai unor firme, în cazul unor fonduri publice pentru contracte de prestări servicii.

Direcţia Naţională Anticorupţie anunţa atunci că se fac fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie de către persoane cu funcţii publice din cadrul Primăriei municipiului Piatra Neamţ şi de administratori ai unor societăţi comerciale interpuse, cu rol de direcţionare a sumelor de bani din bugetul public în interesul personal al celor implicaţi.

"Astfel, cercetările efectuate în cauză au relevat că, în perioada 2008 – 2013, finanţări din fonduri publice pentru contracte de prestări servicii şi finanţări pentru localităţi de pe raza judeţului Neamţ au fost direcţionate, prin influenţa persoanelor cu funcţii publice din cadrul primăriei municipiului Piatra Neamţ, în interes propriu şi în interesul administratorilor societăţilor comerciale, care mascau faptul că adevăraţii deţinători şi beneficiari erau persoanele din acest cerc de interese creat", arăta DNA, într-un comunicat de presă.

Gheorghe Ştefan a fost preşedintele interimar la organizaţia PDL Neamţ, funcţie din care a demisionat în luna martie. Primarul municipiului Piatra Neamţ a aderat la Fundaţia Mişcarea Populară, dar a rămas membru al PDL.

Mai puteţi citi:

UPDATE Gheorghe Ştefan este urmărit penal de procurorii DNA. Pinalti este acuzat că şi-a folosit influenţa politică pentru afaceri cu bani publici

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite