Zaher Iskandarani trimis în judecată într-un nou dosar. El este căutat pentru a fi încarcerat într-o cauză în care a primit 5 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au trimis în judecată, în stare de libertate, mai mulţi inculpaţi acuzaţi de tentativă de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Printre aceştia se numără şi omul de afaceri Zaher Iskandarani, dar şi un lichidator judiciar, acuzat de complicitate la tentativă de înşelăciune, anunţă Ministerul Public.

Concret, procurorii i-au trimis în judecată, în stare de liberate pe Zaher Iskandarani, Sarah Riyad şi Jamil Fadi, cei trei fiind acuzaţi de tentativă de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Vizat este şi Nărămzoiu Radu Bogdan, acuzat de două infracţiuni de înşelăciune şi de două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, dar şi lichidatorul judiciar Liviu Trifa care este acuzat de două infracţiuni de complicitate la tentativă de înşelăciune.

Procurorii arată că „după epuizarea căilor de atac administrative şi judiciare întreprinse în scopul anulării a două decizii de impunere emise de organele de control fiscale faţă de două societăţi comerciale, inculpaţii au încercat prin folosirea unor contracte de creditare falsificate să ateste existenţa unor datorii fictive ale celor două firme faţă de unii dintre ei”, potrivit rechizitoriului.

Totodată, cu aceste datorii fictive, inculpaţii s-au înscris la masa credală după deschiderea procedurilor de insolvenţă, înlăturând, cu sprijinul unuia dintre inculpaţi, prin încălcarea dispoziţiilor legale, creanţele garantate ale statului.

„Manopera frauduloasă folosită a fost aceea a inversării ordinii de creanţă şi acordarea unui rang privilegiat creanţelor fictive prezentate de unii inculpaţi, care conducea la apropierea activelor celor două firme şi punerea statului în imposibilitatea recuperării sumelor la care avea dreptul”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Public.

Cum au încercat inculpaţii să scape de plata amenzilor

Concret, în anul 2007 Direcţia Generală a Finanţelor Publice Timiş a stabilit că două societăţi comerciale au obligaţia de a plăti sumele de 21.194.909, respectiv 21.457.950 lei, bani ce reprezentau taxe şi impozite datorate bugetului statului.

Potrivit procurorilor, cele două firme erau controlate indirect prin persoane interpuse de către Iskandarani tocmai pentru această activitate infracţională care se desfăşura în cadrul celor două firme.

Pentru a nu plăti sumele dispuse de Direcţia Generală a Finanţelor Timiş, persoanele acuzate au încercat să anuleze anularea celor două decizii de impunere. După ce toate căile de anulare au fost epuizate, fără succes, s-a solicitat intrarea în insolvenţă a celor două firme, desemnat de instanţă fiind lichidatorul judiciar Trifa Liviu Ionel, cooptat şi propus de către administratorul celor două societăţi în virtutea relaţiilor pe care le avea cu inculpatul Iskandarani.

Mai exact, Trifa condusese anterior evidenţa contabilă a celor două societăţi comerciale, arată procurorii.

13 contracte de creditare întocmite în fals

„În vederea atingerii scopului urmărit de inculpaţi, au fost întocmite în fals un număr total de 13 contracte de creditare prin 7 din acestea susţinându-se în mod nereal că una dintre firme datora inculpatului Nărămzoiu Radu Bogdan suma de 2.400.000 lei, inculpatului  Zaher Iskandarani suma de 2.150.000 lei şi inculpatului Fadi Jamil suma totală de 28.000.000 lei (defalcată în trei contracte în valoare de 20.000.000 lei, 1.400.000 lei, 4.000.000 lei şi 2.600.000 lei)”, notează procurorii.

Potrivit acestora, „celelalte 6 contracte întocmite în fals atestau în mod nereal că cealaltă societate comercială datora inculpatului Nărămzoiu Radu Bogdan suma de 2.375.000 lei, inculpatului Sarah Riyad suma de 15.145.000 lei (defalcată în trei contracte în sumă de 12.545.000 lei, 200.000 şi 2.400.000 lei) şi mamei naturale a inculpatului Iskandarani Zaher, care nu fusese niciodată în România, suma totală de 15.682.500 lei (defalcată în trei contracte de 11.222.500 lei, 960.000 lei şi 3.500.000 lei)”, au explicat procurorii.

Ulterior, contractele au fost inserate artificial în contabilitatea celor două firme de către inculpata Găman Stoiana -  persoana care a condus evidenţa contabilă.

Prejudiciu de peste 40.000.000 de lei cauzat bugetului statului

Prejudiciul cauzat bugetului de stat se ridică la 42.652.859 de lei, bani ce reprezintă impozite şi taxe datorate bugetului statului, de cele două societăţi comerciale. Pentru recuperarea banilor, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra unui cont bancar, deschis pe numele uneia dintre firme.

Sirianul Zaher Iskandarani a fost dat în urmărire naţională în urmă cu o lună pentru a fi încarcerat, după ce a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la cinci ani de închisoare în dosarul în care a fost trimis în judecată în urmă cu opt ani, într-un caz de contrabandă cu ţigări.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite