Spagă de 108.000 de euro adunată de un director de Ambulanţă în doar câteva zile. „Frăţia“ infracţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul Dan Moreciu este acuzat de faptede corup'ie FOTO Dan Sofronia
Directorul Dan Moreciu este acuzat de faptede corup'ie FOTO Dan Sofronia

Cercetările efectuate de către DNA la Ambulanţa Neamţ, arată că directorul instituţiei, care fusese numit în funcţie de puţin timp, a primit mită o sumă în euro considerabilă.

Ancheta DNA în cazul de la Ambulanţa Neamţ, unul în care puse sub acuzare sunt nu mai puţin de 26 de persoane, între care directorul, un lider de sindicat, două asistente şefe şi persoane care doreau angajări definitive, relevă, pe măsură ce procurorii dau detalii, amploarea actelor de corupţie din sistem. 

Practic, la instituţia nemţeană se formase o „frăţie“ infracţională cu scopul de a fi trucate concursurile pentru un post pe perioadă nedeterminată a celor ce fuseseră angajaţi temporar în timpul pandemiei, ei beneficiind în acest sens de sprijinul unor persoane din conducere sau „influente“. Iese în evidenţă „activitatea“ directorului interimar Dan Morenciu. 

În trecut, a condus ani de zile Direcţia de Sănătate Publică Neamţ. La Ambulanţă fusese numit ca manager pe data de 1 martie, pe o perioadă de 6 luni şi se vorbea că medicul de 67 de ani urma să se pensioneze în toamnă, deoarece

avea nişte afecţiuni medicale,  dacă nu cumva i se prelungea mandatul. 

Cercetările arată că, în activităţile ilicite, s-au implicat şi subordonaţi ai managerului, care colectau banii. Din comunicatele DNA, rezultă că directorul s-a implicat în trucarea examenelor, obţinând oneros, cu titlu de mită, 108.000 de euro, în doar 16 zile, în perioada 2-18 mai 2022, bani remişi la o spălătorie şi la o pensiune din Piatra Neamţ. Tranşele au fost în număr de trei, ale având valori de 40.000, 20.000, respectiv 48.000 de euro. 

Bani descoperiţi în momentul flagrantului 

Zilele trecute, DNA anunţa că au fost extinse cercetările faţă de alte 15 persoane. Era vizat de alte escrocherii managerul Morenciu şi liderul de sindicat Gladior Andronache, care avea „misiunea“ de a colecta bani de la cei care-şi doreau job-uri definitive. Acuzaţiile pentru cei doi, dar şi în cazul altor persoane sunt dare şi luare de mită, plus complicitate la aceste infracţiuni.

„S-a dispus extinderea urmăririi penale pentru infracţiuni de corupţie, faţă de alte 15 persoane şi faţă de managerul Serviciului de Ambulanţă, pentru alte infracţiuni faţă de cele deja mediatizate: Morenciu Dan Dorin, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată (...) Maria Luminiţa Rozonschi asistent-şef (....), complicitate la luare de mită şi Gladior Andronache, ambulanţier (...) complicitate la luare de mită“, se arăta într-un comunicat DNA, emis pe 28 iunie. 

Procurorii au mai precizat că, în perioada 02 - 17 mai 2022, managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean, prin intermediul asistentei şefe Maria Rozoschi, Gladior Andronache şi Ionuţ  Doarbeş, ar fi pretins şi primit de la ceilalţi 12 suspecţi câte 4.000 euro, pentru a fi declaraţi admişi la un concurs pentru personal sanitar şi auxiliar, ce viza ocuparea unor posturi pe o perioadă nedeterminată. 

În timpul unui flagrant, pe 18 mai, asupra managerului s-au descoperit două plicuri în care erau 40.000 de euro. În portofel, ca bani de buzunar, acuzatul avea 1.750 de euro şi 3.500 de lei, iar acasă s-au găsit 75.000 de lei şi peste 51.000 de euro. La sediul Ambulanţei, la asistenta Rozonschi anchetatorii au găsit 8.500 de euro şi 13.400 de lei, o parte din suma în euro fiind ascunsă într-un pantof. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Alte expertize în ancheta de la spitalul din Neamţ unde 10 pacienţi au ars. Ce au mai dispus procurorii

Salvamont, intervenţie în toiul nopţii pe cel mai greu traseu din Ceahlău. Greşeala unor turişti

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite