Coduri de prăpăd şi potop ore-n şir. Bătrân trăsnit, case inundate şi oameni evacuaţi

0
0
Precipitaţiile au creat mari probleme în judeţ FOTO ISU Neamţ
Precipitaţiile au creat mari probleme în judeţ FOTO ISU Neamţ

Potopul abătut peste Neamţ timp de 17 ore, unul anunţat prin coduri roşii, a creat mari probleme, un bătrân fiind trăsnit, iar peste o sută de curţi şi case au fost inundate

Nesfârşitele ploi torenţiale din ultima zi a lunii iunie şi din prima a lui Cireşar au produs pagube însemnate în Neamţ. A plouat aproape neîntrerupt de pe 30 iunie, de la ora 16:00 şi până astăzi, 1 iulie, la ora 09:00, iar precipitaţiile abundente şi fenomenele meteo periculoase, tunete, fulgere şi căderi de grindină, au făcut prăpăd. 

Bilanţul este „negru“, deoarece un octogenar a fost ucis de fulger, multe persoane au fost evacuate din casele inundate, au fost drumuri blocate de copacii doborâţi de vânt ori de aluviunile aduse de torenţi. Mai multe poduri au fost luate de ape. 

Tot judeţul a fost răvăşit de ploi, iar meteorologii au emis, în intervalul menţionat, patru coduri roşii de prăpăd. Pentru toate aceste pericole nemţenii au fost avertizaţi prin mesaje RoAlert, unul care anunţa potopul fiind în crucea nopţii, în jurul orei 01:00 a zilei de 1 iulie 2021.

Un caz limită a fost anunţat la 112, pe 30 iunie, la o stână din comuna Pângăraţi, solicitându-se ajutor pentru un bătrân, care fusese trăsnit, octogenarul de 84 de ani fiind găsit în stare gravă, sub un copac. Au intervenit cadrele de la ISu şi Ambulanţa Neamţ, dar nu s-a mai putut face nimic pentru victimă, manevrele de resuscitare neavând efectul scontat. 

Izolaţi la Pensiunea Pădurea de Smarald 

Raportul autorităţilor atestă că amploarea pagubelor făcute de ploi este foarte mare. Forţele de intervenţie au fost solicitate după ce mai mulţi copaci au căzut pe reţelele electrice, carosabil sau pe maşini în mai multe localităţi din judeţ, la Piatra Neamţ, Târgu Neamţ, Roman, Ion Creangă, Secuieni şi Cordun. 

Au fost şi situaţii în care acoperişuri ale unor case sau bucăţi din cele ale unor blocuri au fost dislocate de vijelii. Peste o sută de cuţi şi case au fost inundare de ploile torenţiale, militarii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ intervenit ore în şir, la misiuni fiind chemate şi cadrele care erau libere. Au fost şi situaţii când mai multe persoane au avut nevoie de ajurorul salvatorilor, pentru a fugi din calea puhoaielor. 

O mamă şi doi copii au fost ajutaţi de pompieri pentru a se salva, eveniment fiind înregistrat în comuna Sagna. „Pensiunea Pădurea de Smarald din localitatea Agapia este izolata şi a fost inundată. Erau cinci persoane, proprietarii şi o familie de turişti cu un copil“, anunţa Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava, într-un comunicat emis astăzi, 1 iulie 2021. Aproximativ 100 de persoane au rămas izolate în comuna Crăcăuani, după ce un pod a fost luat de ape, iar aproape 9.000 de consumatori din judeţ au rămas fără energie electrică.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Cine este românul pe cale de a fi extrădat în Ungaria. A fost condamnat după ce a încercat să asasineze un interlop celebru

Pelerinaj cu moaşte. Sfântul Pelerin s-a întors „acasă“, la Turnul lui Ştefan. A vieţuit acolo 26 de ani

Piatra Neamţ


Ultimele știri
Cele mai citite