Cine este românul pe cale de a fi extrădat în Ungaria. A fost condamnat după ce a încercat să asasineze un interlop celebru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acum un deceniu, acuzatul a participat la o tentativă de asasinat a unui rival FOTO Shutterstock
Acum un deceniu, acuzatul a participat la o tentativă de asasinat a unui rival FOTO Shutterstock

Claudiu Laurenţiu Păvălucă, din oraşul Roznov, judeţul Neamţ, a fost reţinut în România pe data de 28 iunie 2021, deoarece pe numele lui era emis, de către autorităţile judiciare din Ungaria, un mandat european de arestare.

Nemţeanul de 40 de ani este acuzat că a participat la jefuirea unui magazin de bijuterii dintr-un oraş maghiar, prejudiciul fiind de peste 30.000 de euro. Păvălucă nu este pentru prima dată în postura de a fi anchetat penal, având un trecut „întunecat“. 

În urmă cu câţiva ani, el era un apropiat al liderului Academei Infractorilor Români, o structură mafiotă înfiinţată de un interlop din Piatra Neamţ, Adrian Marin Botez, zis „Ţîţă“. Membrii ei au comis spargeri soectaculoase în străintate, la magazine de ceasuri de lux sau de bijuterii, prejudiciile fiind de ordinul milioanelor de euro. 

Claudiu Păvălucă, în urmă cu un deceniu, a fost implicat în tentativa de asasinat asupra lui Dumitru Mironescu, alt interlop din Piatra Neamţ, faptă pentru care a fost condamnat. Revenind la jaful din Ungaria, el a avut loc pe 4 noiembrie 2020, când au fost sustrase bijuterii estimate la 33.000 de euro, cei doi autori, pentru a-şi asigura scăparea, lovindu-l pe proprietar. Autorităţile judiciare ungare austabilit identitatea făptaşului şi a fost emis un mandat european de arestare, acuzatul din Neamţ fiind prins pe 27 iunie 2021. 

Tentativa de asasinat a unui interlop rival 

„Admite propunerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău şi (...) dispune luarea măsurii arestarii provizorii în vederea predării  persoanei solicitate, Păvălucă Claudiu Laurenţiu, pentru o durată de 15 zile. (...) Dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare provizorie în vederea predării“, se arată în minuta Curţii de Apel Bacău. 

În urmă cu ceva mai bine de un deceniu, acuzatul a luat parte la o tentativă de asasinat, „ţinta“ fiind un interop rival. Fapta a avut loc pe 14 februarie 2011, la Lilieci,  judeţul Bacău, fiind implicat Adrian Marin Botez, Claudiu şi alte şase persoane. Anchetatorii au stabilit că, sub coordonarea liderului, acuzaţii au plănuit să-l ucidă pe Ioan Dumitru Mironescu, zis „Puiu“, duşmanul lui „Ţâţă“. 

Acesta a fost urmărit pe traseul Piatra Neamţ - Bucureşti şi retur, iar la o trecere la nivel cu calea ferată de la ieşirea din Lilieci, un BMW condus de Claudiu Păvălucă a lovit intenţionat autoturismul Audi condus de Mironescu. Cum maşina a rămas blocată pe şinele de cale ferată, cel urmărit a încercat să fugă, dar a fost prins şi lovit repetat cu bâte şi răngi. Victima a scăpat cu viaţă în urma intervenţiei unui martor şi a unui echipaj de poliţie aflat în zonă. 

La finele procesului în care au fost acuzaţii de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, tentativă la omor calificat şi distrugere, inculpaţii au primit pedepse care au totalizat 80 de ani de închisoare. Cel mai mult avea de executat liderul grupării, Adrian Botez, 12 ani de detenţie, iar cel care a condus maşina, Claudiu Păvălucă, a primit 9 ani. 

Nemţeanul care este pe cale să fie extrădat în Ungaria trebuia să plătească victimei despăgubiri de 70.000 de lei, iar testul inculpaţilor îi datorau 100.000 de lei. Toţi acuzaţii au fost obligaţi de judecători la prelevarea de probe biologice, ADN-ul fiecăruia fiind introdus în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Cumplit mod de răzbunare pe fosta iubită a unui tânăr orbit de gelozie. Ce infracţiuni foarte grave a comis

Românul dispărut misterios de lângă soţie, la graniţa slovaco-ungară, a fost găsit. Unde era

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite