Chilia unui pustnic din Munţii Neamţului, mistuită de foc. Cine a fost părintele Proclu Nicău care a lăsat acest loc de pelerinaj

0
Publicat:

Chilia în care a trăit părintele Proclu Nicău, un pustnic din Munţii Neamţului, a ars în întregime din cauza unei lumânări lăsate nesupravegheată. Căsuţa devenise loc de pelerinaj.

Părintele Proclu Nicău FOTO Lumeacredintei.ro
Părintele Proclu Nicău FOTO Lumeacredintei.ro

Incendiul a avut loc în minivacanța de Rusalii (1-5 iunie 2023) şi a afectat mai multe imobile, ele fiind distruse total de flăcări. Erau situate într-un loc izolat, la marginea unei păduri din satul Mitocul Bălan, comuna Crăcăoani, județul Neamț. Cu zeci de ani în urmă, acolo s-a decis să vieţuiească părintele Proclu Nicău.

Pusnicul a cărui chilie devenise loc de pelerinaj şi de închinăciune pentru credincioşii din Neamţ, şi nu numai, s-a născut pe 13 noiembrie 1928 chiar în satul menţionat şi a decedat pe 28 ianuarie 2017, la vârsta de 88 ani. De mic a fost atras de viaţa monahală, intrând în obştea de la Mănăstirea Sihăstria când avea 12-13 ani.

La aşezământul din Munţii Stânişoarei i-a cunoscut pe doi mari duhovnici, arhimandritul Ilie Cleopa şi ieroschimonahul Paisie Olaru. În anul 1949, împreună cu mai mulţi călugări de la Sihăstria, a fost trimis de patriarh la Mănăstirea Slatina, în Suceava, pentru a revigora viaţa monahală. Apoi, s-a retras la Mitocul Bălan.

„Cu cât a fugit mai mult de lume însă, cu atât lumea l-a căutat mai mult. Astfel, chiar dacă drumul spre chilia sa este unul anevoios, deţi se desprinde din drumul principal ce leaga localităţile Piatra Neamt şi Targu Neamt, el a fost deja străbătut de numeroşi credincioşi, unii dornici de binecuvântare, alţii de sfat, iar alţii poate numai de curiozitate“.

„Eu atâta am trebuinţă: a-mi ţine gura şi a mă ruga pentru toţi“

Aceasta este descrierea făcută părintelui Proclu Nicău, pe portalul creştinortodox.ro. A cunoscut şi prigoana comunistă după emiterea Decretului 410 din 1959, când foarte multe lăcaşuri de cult au fost închise. I s-a interzis să facă parte din vreo obşte, astfel că a revenit în satul natal şi s-a retras într-o chilie simplă, trăind în singurătate peste 50 de ani.

Flăcările au distrus în totalitate patru imobile FOTO ISU Neamț
Flăcările au distrus în totalitate patru imobile FOTO ISU Neamț

„Eu atâta am trebuinţă: a-mi ţine gura şi a mă ruga pentru toţi. Vin mulţi la mine. Unii pleacă folosiţi, ţi-e drag să stai de vorbă cu ei, parcă îi simţi că sunt îndumnezeiţi. Cu alţii e greu. Eu nu mai dau sfaturi. Are cine să dea: biserica, duhovnicii, presfinţiţii. Eu mă rog pentru toţi. <Doamne, ajută-le să ajungă în Rai, că dacă eu mă rog pentru toţi, bunul Dumnezeu mă primeşte şi pe mine>“, spunea duhovnicul. Aşa se destăinuia părintele Proclu, cele spuse fiind consemnate de creştinordotox.ro.

O lumânare a provocat dezastrul FOTO ISU Neamț
O lumânare a provocat dezastrul FOTO ISU Neamț

În ceea ce priveşte incendiul, el a izbucnit pe data de 2 mai 2023, fiind anunţat la Inspectoratul pentru Situaţii de  Urgenţă Neamţ la ora 15.47. La ajungerea pompierilor, flăcările cuprinseseră o trei anexe şi o chilie, care aparţinea Mănăstirii Sihăstria Putnei, judeţul Suceava.

„Au ars chilia din lemn (30 mp) cu bunurile din interior (mobilier, materiale textile, obiecte de cult), trei anexe gospodăreşti, 100 mc de lemn de foc şi 10 mc de căpriori lemn. Cauza probabilă de producere a fost focul deschis în spaţii deschise - lumânare lăsată nesupravegheată. Misiunea a fost finalizată în jurul orei 23.00“, a transmis ISU Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite