Sondaj online pe tema grevei profesorilor, în Neamţ. „Îi spunem locatarului de la Cotroceni că îndrăznim“
0Un sondaj online pe tema grevei generale din învăţământ a fost lansat în Neamţ. Un sindicalist a declarat: „Îi spunem locatarului de la Cotroceni că îndrăznim să ne cerem drepturile“.

Din cele precizate de Gabriel Ploscă, vicelider naţional FSLI şi lider al filialei Neamţ, au fost adresate două întrebări: „1 - Sunteţi mulţumit(ă) de oferta guvernamentală referitoare la salarizare; 2 - În condiţiile publicării ordonanţei referitoare la salarizare, consideraţi că trebuie să continuăm greva generală?“.
Consultarea online a fost lansată pe data de 1 iunie, după ce guvernanţii au oferit în plus la salarii 585 de lei net, pentru cadrele didactice şi 250, pentru personalul nedidactic. Până astăzi, 2 iunie, în Neamţ au răspuns circa 2.400 de sindicalişti, din cei peste 4.400, care au semnat pentru grevă.
Gabriel Ploscă a susţinut că, la prima întrebare, 88% dintre cei chestionaţi au spus că nu pot fi mulţumiţi cu ceea ce s-a oferit, iar la cea de a doua întrebare, 89% că este necesară continuarea manifestării de protest. Situaţia a fost prezentată la o şedinţă a Colegiului liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.
Liderul nemţean a afirmat că poziţia preşedintelui Klaus Iohannis, care i-a întrebat pe grevişti de ce îndrăznesc să pună în dificultate examenele naţionale, este o nouă încercare de intimidare. „Îi spunem locatarului de la Cotroceni că îndrăznim să ne cerem drepturile“, a declarat, pentru „Monitorul de Neamţ.ro“, Gabriel Ploscă.
Sindicaliştii sunt contrariaţi că niciodată nu alocă fonduri necesare salarizării din învăţământ, în timp ce pentru angajaţii din primării sau alte categorii de bugetari s-au găsit, aducând în atenţie şi risipa de fonduri din instituţiile centrale. La un miting din faţa Prefecturii Neamţ, greviştii au lăsat pe scări exemplare din romanul „Ciocoii vechi şi noi“, unul cu puternice conotaţii legate de parvenitismul unor categorii sociale.
Liderul FSLI Neamţ a trimis în şcoli şi precizări referitoare la faptul că în perioada acestei minivacanţe greviştii vor trebui să fie plătiţi, ca restul personalului bugetar, pentru că acestea sunt zile libere, prevăzute prin Codul Muncii. Zi liberă a fost pe 1 iunie, a urmat vineri, 2 iunie ( zi punte acordată de Guvern ce urmează a fi recuperată) şi 5 iunie, a doua zi de Rusalii.