Ce nume a primit cel mai tânăr zimbru al rezervației din codrii Neamţului. Tradiția a fost respectată

0
Publicat:

O nouă ediţie a unui concurs unic în ţară a fost organizată de Administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ, acolo unde se implementează un proiect de punere în libertate a zimbrilor. Şi în acest an „Puiul pădurii“ a fost botezat, un zimbrişor din codrii Neamţului primind un nume care conține, conform tradiției, particula „RO”.

Micul Roberto (în stânga imaginii) FOTO Lică Balmoj - PN Vânători
Micul Roberto (în stânga imaginii) FOTO Lică Balmoj - PN Vânători

Întrecerea anuală îl are în centrul atenţiei pe un zimbrişor din codrii Neamţului, care vine pe lume în arealul parcului, votându-se electronic propunerile, iar câştigătorii sunt premiaţi. Numele trebuie musai să înceapă cu particula „RO“, indicativul de ţară al României. În 2022, prenumele ales a fost Roberto.

El a avut 1.030 de votanţi, fiind ales de către o localnică din comuna Vânători Neamţ, Elena Chiriac. Alte nume intratate în întrecere au fost Rondel (866 de voturi),  Rostar, Ronţăilă, Roger, Romanticul, Rouras, Rozel, Rod, Roalert, Rotonel sau Roibu, dar ele au primit mai puţine sufragii.

„Cel mai votat a fost Roberto, «naşa» fiind Miruna Elena Chiriac. Mulţumiri tuturor celor care s-au implicat!“. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „Zimbrul - zece ani de libertate», finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România în cadrul Programului Spaţii Verzi, Componenta Arii Naturale Protejate, sesiunea 2022“, a comuncat PN Vânători.

Concursul a început în anul 2011, iar până acum, au fost botezate 12 exemplare.  A fost vorba şapte masculi (Românaşul, Rovin, Robur, Romaşcan, Ronică, Rovan şi Roborn) şi cinci femele (Rozana, Rolinne, Roemi, Roltea şi Rovidenia). Iar anul 2022 a avut o conotaţie specială la Parcul Natural Vânători.

S-au împlinit 10 ani de la prima punere în libertate a zimbrilor. Proiectul este o reuşită a administraţiei instituţiei, una care funcţionează în cadrul Romsilva - Direcţia Silvică Neamţ. Acum, în pădurile Neamţului hălăduie aproape 60 de exemplare, 15 venind pe lume în sălbăticie.

Prin pădurile Neamțului sunt în libertate peste 50 de exemplare FOTO Lică Balmoj - PN Vânători
Prin pădurile Neamțului sunt în libertate peste 50 de exemplare FOTO Lică Balmoj - PN Vânători

La ediţia din 2019, zimbrul a fost botezat de un oficial de peste Prut. Micuţei femele i s-a spus Rovidenia, numele fiind propus de către Ruslan Vascan, primarul comunei Vatici, raionul Orhei, Republica Moldova. Când şi-a ridicat premiul, a vorbit  despre povestea numelui ales, impresionând prin cunoştinţele despre zona Neamţului.

„Rovidenia! Pentru că alături se află Schitul Vovidenia, iar zimbrii Neamţului parcă ar sta de strajă acestui sfânt locaş din Poiana Liniştii (aşa i se mai spune zonei unde-i aşezământul de cult aflat în arealul parcului - n.red.)“, şi-a motivat propunerea de nume primarul basarabean, care a urmat cursurile Liceul Silvic din Câmpulung Moldovenesc.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite