Molar de mamut, vechi de 10.000 de ani, scos la vânzare în Neamț. Proprietara credea că e o piatră decorativă FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un molar de mamut, vechi de 10.000 de ani, a fost scos la vânzare de o femeie din Neamţ. Ea a postat anunţul pe o platformă on-line, crezând că fosila este o piatră decorativă, care-i fusese făcută cadou.

Fosila a fost descoperită într-un pârâu FOTO Poliția Neamț
Fosila a fost descoperită într-un pârâu FOTO Poliția Neamț

În luna mai a acestui an, cadrele de la Serviciul de Investigaţii Criminale Neamţ s-au sesizat cu privire la faptul că, pe o platformă de vânzare on-line a fost postat, pentru scurt timp, un anunţ de vânzare a unui molar de mamut.

„Astăzi, 2 noiembrie 2022, activităţile de cercetare şi documentare desfăşurate de poliţiştii de investigaţii criminale au condus la identificarea persoanei în cauză, o femeie de 55 de ani, din Borleşti“, a declarat Ramona Ciofu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ.

Din cercetările efectuate s-a stabilit că fosila a fost descoperită întâmplător, în anul 2018, în albia râului Nechit, ce străbate localitatea Borleşti, de către un bărbat, care între timp a decedat. Acesta l-ar fi oferit în dar consătencei, care l-a fi păstrat în casă, considerând că e o piatră decorativă.

Molarul de mamut, vechi de cel puţin zece milenii, care a fost scos la vânzare, a fost indisponibilizat de poliţiştii nemţeni şi în perioada următoare va fi predat unei instituţii specializate a statului, conform dispoziţiilor legale. Urmează a fi expertizat, pentru a se stabili, cu exactitate, de când este fosila.

Molarul urmează a fi expertizat de specialiști FOTO Poliția Neamț
Molarul urmează a fi expertizat de specialiști FOTO Poliția Neamț

„Potrivit articolului 49, din Legea 182 din 2000, privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil persoanele fizice care au descoperit în mod întâmplător bunuri din categoria bunurilor culturale, paleontologice şi arheologice sunt obligate să le predea autorităţilor statului, în termen de 72 de ore de la descoperire“, a mai comunicat Poliţia Neamţ.

Autorii descoperirilor întâmplătoare, care au predat bunurile descoperite, au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea acestuia. În cazul descoperirii unor bunuri de valoare excepţională se poate acorda şi o bonificaţie suplimentară de până la 15% din valoarea acestora.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite