Video Casa părintească a dirijorului Sergiu Celibidache, pe drumul spre reabilitare. Marele muzician s-a născut la Roman

0
Publicat:

Lucrările de reabilitare la imobilul declarat monument arhitectonic şi aflat în centrul municipilui Roman, judedeţul Neamţ, bat pasul pe loc, dar a fost făcut un demers pentru ca acestea să fie reluate.

Lucrările de reabilitare au fost sistate în noiembrie 2023 FOTO MonitorulNeamţ.ro
Lucrările de reabilitare au fost sistate în noiembrie 2023 FOTO MonitorulNeamţ.ro

Casa vornicului Done sau Casa Celibidache, care a fost construită în secolul al XIX-lea şi a aparţinut celebrului dirijor Sergiu Celibidache, intrase într-un proces de repunere în valoare, dar şantierul a fost închis în luna noiembrie a anului trecut, după ce, ani de zile, autorităţile locale şi cele judeţene din Neamţ s-au chinuit să obţină fonduri.

Acestea au fost alocate în 2021, Compania Naţională de Investiţii asigurând o finanţare de 1 milion de euro.

Dar lucrările au fost sistate, deoarece expertiza realizată cu ani în urmă era „depăşită“, trebuind făcută alta, pentru că reprezentanţii firmei de construcţii au constatat că structura de rezistenţă era mai grav afectată decât se bănuia.

Pe vremuri, în imobil erau şi două saloane cu picturi FOTO MonitorulNeamţ.ro
Pe vremuri, în imobil erau şi două saloane cu picturi FOTO MonitorulNeamţ.ro

În aceste condiţii, Inspectoratul în Construcţii Neamţ a decis oprirea reabilitării. Urmare a acestui fapt, pe 26 martie 2024, Consiliul Judeţean Neamţ, care a preluat imobilul de la Primăria Roman, a semnat un contract pentru efectuarea unei noi expertize tehnice, care costă 67.830 de lei, ea urmând a fi efectuată de o firmă din Iaşi.

„Lucrările la monumentul arhitectonic sunt sistate. Constructorul a constatat probleme mai mari decât se ştiau la structura de rezistenţă a imobilului. Este neplăcut ce se petrece, dar trebuie să aşteptăm refacerea documentaţiilor, pentru a fi totul în regulă. Trebuie găsite alte soluţii de conservare“, a declarat Rocsana Josanu, Directorul Direcţiei de Cultură Neamţ. 

Aceasta consideră că întocmirea expertizei va dura câteva luni, trebuind făcute şi studii geotehnice, iar după ce va fi gata şantierul poate fi redeschis. Se speră ca imobilul să nu mai sufere în perioada imediat următoare şi alte deteriorări, constructorii găsind o suluţie de susţine a clădirii prin montarea unor popi de sarcină.

În decursul anilor în care nu a mai fost folosită, clădirea monument arhitectonic s-a degradat continuu din cauza intemperiilor. La starea actuală a monumentalului imobil au contribuit din plin şi oamenii străzii din oraş, care şi-au găsit aici adăpost după ce elevii de la şcoala de muzică au fost mutaţi, în anul 2000, din motive de siguranţă.

În acest imobil s-a născut, în 1912, marele dirijor şi compozitor Sergiu Celibidache. Mama, Maria, a fost profesoară de chimie şi îşi avea originile în Roman, iar tatăl, Demostene, era grec, fiind ofiţer de cavalerie şi prefect de Iaşi. În 2012, autorităţile locale din Roman au achiziţionat clădirea de la fiul muzicianului (Serge Celibidache) cu 100.000 de euro, intenţionând transformarea în muzeu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite