Fost director de spital, condamnat pentru corupţie. Un tomograf supraevaluat i-a venit de hac

0
Publicat:

Magistraţi din cadrul Tribunalului Neamț s-au pronunţat în procesul care viza achiziţia unui tomograf la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, toți inculpații fiind condamnați la închisoare cu executare.

Angajații spitalului din Neamț au mai fost cercetați de DNA FOTO Arhiva Adevărul
Angajații spitalului din Neamț au mai fost cercetați de DNA FOTO Arhiva Adevărul

Fostul manager al celei mai mari unităţi sanitare din Neamț, Ioan Lazăr, a fost găsit vinovat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi a fost condamnat la 6 ani de închisoare. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bacău.

„Interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exerciţiul dreptului de a fi ales în autorităţile publice, al dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, precum şi al dreptului de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 4 ani după executarea pedepsei“, se mai arată în decizia judecătorilor.

Pentru aceeaşi faptă, şefa Serviciului achiziţii din spital, Oana Murariu, a primit cinci ani de detenţie. În acest dosar penal au fost judecaţi, pentru complicitate la abuz în serviciu şi trei administratori de firme, Cristian Mihuţoiu, Mircea Pătraşcu şi Tudor Gheorghe. Primii doi au de executat pedepse de câte 5 ani, iar al treilea are 6 ani.

Suma uriașă pe care o au de achitat condamnații

În solidar, toţi cei cinci trebuie să achite Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, care s-a constituit parte civilă, suma de 2.194.172 lei, diferenţa dintre preţul de achiziţie al unui computer tomograf şi valoarea reală. Acest dosar a intrat pe rolul instanţei în anul 2018, conform actului de inculpare faptele având loc în perioada 2013-2015.

Cele două persoane din conducerea spitalului ar fi încălcat legea la o licitaţie pentru achiziţia unui tomograf, la un preţ supraevaluat. Fostului manager i se impută că, beneficiind de sprijinul afaceriştilor, care i-au pus la dispoziţie caietul de sarcini, a dispus organizarea licitaţiei, urmărind estimarea unei valori nejustificate şi participarea unui singur ofertant, societatea lui Cristian Mihuţoiu.

„Au întocmit caietul de sarcini şi au procedat la respingerea tuturor cererilor de clarificare în scopul îngrădirii accesului altor competitori la procedura de achiziţie. Inculpaţii Lazăr Ioan şi Murariu Oana, au întocmit şi avizat o notă prin care s-a stabilit valoarea computerului tomograf în sumă de 4.850.000 lei, ce depăşeşte preţurile de achiziţionare a unui echipament similar de către alte unităţi de sănătate“, transmitea DNA.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite