Sicrie dezgropate din cimitir şi aruncate pe malul Bistriţei. Au fost găsite cruci, haine, coroane

0
Publicat:

De ani de zile, malurile Bistriţei sunt veritabile gropi de gunoi, riveranii din localităţile județului Neamț, pe care le străbate râul, aruncând aici tot felul de lucruri care nu le mai sunt de folos prin gospodării.

Sicriele au fost abandonate în lunca Bistriței FOTO Mesagerul de Neamț
Sicriele au fost abandonate în lunca Bistriței FOTO Mesagerul de Neamț

De regulă, în aceste zone au fost şi sunt „depozitate“ resturi provenite din construcţii (moloz, obiecte sanitare, gresie, faianţă etc) obiecte de îmbrăcăminte sau mobilier, diverse instituţii fac verificări, primăriile sunt amendate, pentru că ele au sarcina de a păstra curate malurile, dar situaţia rămâne neschimbată, simţul civic lipsind total.

Numai că, zilele trecute, după cum a scris ziarul „Mesagerul de Neamţ“, o situaţie deosebită a fost descoperită undeva între comuna Săvineşti şi oraşul Roznov (nu se ştie cu exactitate cărei localităţi îi aparţine locul respectiv). Pe malul apei au fost găsite două sicrie în care au fost depuse persoane decedate, cruci funerare, coroane şi nenumărate candele.

Mai erau şi pungi în care se aflau, cel mai probabil, hainele cu care fuseseră îmbrăcaţi răposaţii. Nu au fost descoperite oseminte de natură umană. Se bănuieşte că cele două sicrie găsite în lunca Bistriţei provin dintr-un cimitir, de unde cineva le-a scos pentru a „pregăti“ alte morminte. De ce le-a dus pe malul apei, rămâne, deocamdată, un mister.

„Cineva, după depunerea iniţială de resturi, s-a străduit din răsputeri să-şi ascundă urmele, dându-le foc şi, pentru mai multă siguranţă, a aruncat şi câteva buturugi care să întreţină arderea. La 20 de metri mai încolo este aruncată partea din mijloc a unei cruci pe care se pot vedea semnele INRI, prescurtarea folosită pentru «Isus din Nazaret Regele Iudeilor»“, se arată în „Mesagerul de Neamţ“.

După cum a declarat Dimitrie Mocanu, purtătorul de cuvânt al IJP Neamţ, cadrele Poliţiei Roznov şi Secţiei 2 Rurală Săvineşti fac cercetări în acest caz. La capitolul „ Infracţiuni contra libertăţii religioase şi respectului datorat persoanelor decedate“, în articolul 383 se precizează că profanarea unui mormânt sau a unui monument funerar se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă.

Polișia a demarat o anchetă în acest caz FOTO Mesagerul de Neamț
Polișia a demarat o anchetă în acest caz FOTO Mesagerul de Neamț

Că malurile Bistriţei au devenit tomberoane în natură, o atestă şi alte situaţii. Anul trecut, poliţiştii erau sesizaţi de un pescar că în comuna Alexandru cel Bun, aproape de Piatra Neamţ, un şofer aruncă gunoaie în luncă. Un tânăr descărcase din maşină deşeuri din construcţii: bucăţi de azbest, cărămizi şi bolţari. A primit o amendă de 30.000 de lei, iar autoutilitara i-a fost confiscată.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite