Pasaj aerian pe E 85, într-o zonă intens circulată din România. Va fi realizat şi cu fonduri europene

0
Publicat:

Podul peste dubla cale ferată din municipiul Roman, judeţul Neamţ, care va traversa Drumul European 85, va avea o lungime de 1.795 de metri, o parte din investiţie beneficiind de finanţare europeană.

Traversarea liniilor de cale ferată este un calvar FOTO Ziarul de Roman
Traversarea liniilor de cale ferată este un calvar FOTO Ziarul de Roman

Pasajul va rezolva problemele de trafic, pentru că aici se produc bocaje rutiere cauzate de timpii petrecuţi la trecerea căilor ferate de la intrarea/ieşirea din oraş pe DN 2 - E 85, în lipsa unei infrastructuri adecvate, şoferii trebuind să frâneze. Drumul este şi foarte circulat, făcând legătura între judeţele Neamţ, Suceava şi Iaşi.

În anii din urmă, au fost propuse fel de fel de soluţii de rezolvare a problemei, una care care îi privea pe localnici şi pe zecile de mii de şoferi care tranzitau. În cele din urmă a fost întocmit şi aprobat un proiect, noua investiţie venind în completarea infrastructurii rutiere, având în vedere că Autostrada Moldovei, la care se lucrează intens, va trece şi prin Roman.

„Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România, cea care are capacitatea de a interveni pe un drum european şi de a susţine o investiţie de asemenea nivel, a depus, miercuri (7 februarie 2024 - n.red.), cererea de finanţare pentru proiectul «Construcţie pasaj superior pe DN 2, peste calea ferată la Roman, km 332+961“, a anunţat deputatul Laurenţiu Leoreanu.

Valoarea proiectului este de 76.802.552 de lei, ceea ce înseamnă peste 15.360.000 de euro şi va fi finanţat prin Programul Transport. Contribuţia UE din Fondul European de Dezvoltare Regională este 25.844.020 de lei, contribuţia proprie a companiei 38.766.030 de lei, iar diferenţa până la valoarea totală (cheltuieli neeligibile şi TVA), 12.192.501 de lei.

Machetă a podului de peste calea ferată FOTO Facebook
Machetă a podului de peste calea ferată FOTO Facebook

Studiul de fezabilitate şi alte documentaţii necesare acestei investiţii, care ca termen de execuţie aproximativ patru ani, au fost realizate în 2021.

O statistică arăta că zilnic pe E 85 treceau aproximativ 25.000 de autovehicule, creşteri fiind înregistrate după declanşarea războiului din Ucraina, deoarece aceasta este una dintre rutele TIR-urilor cu cereale care merg spre Portul Constanţa.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite