Brăilean trădat de GPS și rămas blocat cu mașina prin sălbăticia muntelui Ceahlău. A fost salvat de jandarmi

0
Publicat:
Jandarmii montani au intervenit pentru a ajuta un brăilean FOTO Jandarmeria Neamț
Jandarmii montani au intervenit pentru a ajuta un brăilean FOTO Jandarmeria Neamț

Sfârşitul de săptămână a fost unul plin de evenimente nedorite în masivul Ceahlău, pentru rezolvarea lor intervenind salvamontişti şi jandarmi. Un turist a fost trădat de GPS, ajungând pe coclauri, prin păduri, norocul lui fiind că a fost descoperit înainte de a se întâlni cu vreun urs.

Este vorba despre un brăilean de 24 de ani, sosit cu nişte amici în zona cătunului Baicu, pe malul Lacului de acumulare de la Bicaz, la poalele Ceahlăului. Numai că, ceea ce trebuia să fie un weekend plăcut, s-a transformat într-o aventură pe care nu o va uita, rătăcindu-se cu maşina.

„Norocul lui a fost că jandarmii montani au ajuns la el mai repede ca animalele sălbatice. Pe întuneric, autoturismul a rămas blocat pe un drum forestier aproape impracticabil, indicat de aplicaţia de navigaţie auto, într-o zonă cu semnal de telefonie foarte slab, astfel că a apelat 112“, a transmis Jandarmeria Neamţ.

La misunea de căutare au fost trimise două cadre de la Postul de Jandarmi Montan Bicaz - Izvorul Muntelui. Cunoscând zona, una în care urşii nu lipsesc, ei au ajuns la persoana care a solicitat ajutor, urmând acelaşi drum greu, parte din el cu maşina şi cale de vreo doi-trei kilometri pe jos.

Jandarmeria Neamţ a transmis şi o recomandare după acest incident: „Chiar dacă aplicaţiile de mapare a telefonului sau de navigaţie auto vă indică ruta, evitaţi să alegeţi drumul cel mai scurt atunci când vă aflaţi pe un teren necunoscut şi mai ales într-o zonă împădurită“.

Misiunea a fost încheiată în aproximativ trei ore, brăileanul fiind dus în siguranţă la Baicu. Acesta plecase în jurul orei 20.00, către Bicaz, pentru a face cumpărături, urmând indicaţiile GPS. Despre ce a fost în Ceahlău, în week-end, a relatat şi Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

„În crucea nopţii (duminică spre luni - n.red.), s-a finalizat ultima din lungul şir de intervenţii care au marcat negativ sfârşitul de săptămână. De la an la an, numărul accidentelor creşte alarmant, deşi facem campanii de prevenire şi amenajări, care au ca scop creşterea siguranţei“.

Acesta a detaliat şi ce a însemnat activitatea salvamontiştilor în zilele sfârşitului de săptămână pe Ceahlău. Au fost trei operaţiuni de noapte, pentru evacuarea unor grupuri de turişti epuizaţi, trei traumatisme grave de membre, evacuarea unei persoane cu probleme medicale, o salvare din abrupt şi peste 10 cazuri asistate de prim-ajutor.

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite