Bătrâni uitaţi la care mai ajung doar pompierii. Descarcerarea singurătăţii neputincioase

0
Publicat:

Pompierii din Neamţ au tot mai multe intervenţii pentru salvarea unor persoane rămase captive în locuinţe, intrând pe geamuri sau spărgând uşi deoarece proprietarii nu mai dau semne de viaţă.

De multe ori, intervențiile nu au efectul dorit FOTO Arhiva Adevărul
De multe ori, intervențiile nu au efectul dorit FOTO Arhiva Adevărul

De regulă, sunt bătrâni singuri şi neputincioşi, uitaţi de cei apropiaţi, fiind descoperiţi căzuţi prin casă din cauza bolilor, asta în situaţii fericite, pentru că nu-s puţine situaţiile în care nu s-a mai putut face nimic. În 2023, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ a intervenit în 114 cazuri.

„Dintre ele, 63 au fost de competenţa Detaşamentului Piatra Neamţ, fiind constatate 17 decese, 42 în zona Roman - 12 decese, şase la Detaşamentul Târgu Neamţ - un deces. Altele au fost în oraşele Bicaz şi Roznov. În majoritatea cazurilor a fost vorba de persoane în etate“, a transmis căpitan Irina Popa, de la ISU „Petrodava“.

De cele mai multe ori, cei care apelează 112 sunt vecini impacientaţi că n-au mai auzit nimic despre vreun locatar sau de faptul că zgomote nu mai răzbat din apartamentele acestora. La statistica pe anul trecut se adaugă noi evenimente petrecute în 2024, numai în intervalul 2-5 februarie 2024 pompierii intervenind la cinci alerte de acest fel.

Duminica trecută, o solicitare a venit în jurul orei 12.30, anunţându-se că o persoană care locuieşte în Roman, într-un bloc de pe strada Unirii, nu mai răspunde nici la uşă, nici la telefon. Cadrele ISU au reuşit să intre în apartamentul de la etajul doi, un bărbat fiind găsit căzut în una din camere. Cazul a avut un final fericit, victima fiind salvată în ultimul moment.

„Bărbatul de aproximativ 62 de ani se afla în stare de inconştienţă, în stop cardio-respirator. Imediat au fost începute manevrele de resuscitare şi a fost solicitat în sprijin echipajul SMURD TIM. Din fericire, bărbatul a răspuns manevrelor de resuscitare şi ulterior a fost transportat la Centrul de Primiri Urgenţe Roman“, a comunicat ISU.

Pentru ca astfel de situaţii să fie evitate, se recomandă ca membrii familiei să ţină legătura cu un vecin, care să se intereseze zilnic de bătrânii singuri, lăsarea cheilor de la locuinţă unei persoane de încredere, ce poate verifica, din când în când, starea vârstnicilor. Alt sfat este acela ca bătrânii să fie învăţaţi să sune, în cazul în care li se face rău, la 112.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite