Zonele industriale, raiul câinilor fără stăpân. La Iași, zeci de maidanezi sunt duși zilnic la padoc

0
Publicat:

Cazul femeii din Bucureşti, omorâtă de câini fără stăpân la finalul săptămânii trecute, a stârnit un val uriaș de reacţii. Hingherii primesc acum tot mai multe solicitări pentru a ridica animalele de pe străzi.

Câini fără stăpân SURSĂ Arhiva Adevărul
Câini fără stăpân SURSĂ Arhiva Adevărul

În municipiul Iaşi, hingherii ridică zilnic foarte mulţi câini de pe străzile oraşului, aceştia fiind duşi la adăpostul din Tomeşti. 

„Gestionăm acest serviciu de peste 20 de ani. La nivelul Iaşului, în tot acest timp, nu s-au înregistrat foarte multe astfel de incidente, cu privire la persoane agresate de către câinii comunitarii. Totodată, am reuşit să extragem din oraş foarte multe animale. În acest moment, la adăpostul de la Tomeşti avem aproximativ 1.100 de căţei, care au fost aduşi de pe domeniul public. Strângem, în medie, aproximativ zece căţei zilnic. De foarte multe ori, ne sună oamenii şi fac astfel de reclamaţii. Totodată, există şi reclamaţii de la persoane care au fost agresate de către câini cu stăpâni, animele care ies din curţi şi atacă. Din păcate, în astfel de cazuri nu avem competenţa necesară", a precizat Cătălin Neculau, director al SC Salubris SA Iaşi. 

Totodată, de menţionat este faptul că, în momentul de faţă, padocul de la Tomeşti funcţionează la capacitate maximă. În acest sens, Primăria Iaşului a bugetat o extindere a acestui spaţiu. 

Salubris nu se poate ocupa de câinii din localităţile limitrofe

De multe ori, locuitorii localităţilor din apropierea municipiului Iaşi apelează la ajutorul hingherilor de la Salubris atunci când sunt atacaţi sau se simt în pericol din cauza câinilor fără stăpân.

„Aria noastră de competenţă se limitează doar la municipiul Iaşi. Astfel, legislaţia în vigoare obligă ca fiecare primărie să aiba serviciul ei de gestionare a animalelor. Totodată, unde nu este posibil acest lucru, comunele pot face un padoc comun pentru a reuşi să gestioneze cazurile existente", mai adaugă directorul Salubris Iaşi. 

Fostele zone industriale, raiul câinilor fără stăpân

Reprezentanţii companiei de salubritate din Iaşi trag un semnal de alarmă asupra zonelor în care se adăpostesc foarte multe animale fără stăpân.

Astfel, în fostele fabrici al Iaşului, care în momentul de faţă sunt clădiri dezafectate, trăiesc zeci de câini care reprezintă un pericol zilnic pentru locuitori.

Din păcate, însă, hingherii ieşeni nu pot face nimic pentru a rezolva această situaţie, întrucât este vorba despre proprietăţi private, pe care nu pot interveni.

„Din păcate, zona industrială a Iaului a ajuns proprietatea privată a anumitor persoane. În aceste cazuri noi nu putem interveni, chiar dacă acolo se adăpostesc foarte mulţi căţei fără stăpân. Cunoaştem astfel de cazui la fosta fabrică de ţigarete din oraş sau la fabrica de bere. Din păcate, nu avem competenţa necesară pentru a interveni", încheie Cătălin Neculau

O femeie de 43 de ani a murit, sâmbătă dimineață, 21 ianuarie, mușcată de câini fără stăpân în zona Lacului Morii, din sectorul 6, din București. Victima, Ana Oros Daraban, a mai fost atacată de o haită de câini și în primăvara anului trecut, atunci fiind salvată din colții patrupedelor de doi bicicliști care treceau prin zonă întâmplător.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite