Cât te costă să locuieşti cu chirie în Iaşi? Ce spun agenţii imobiliari despre ce se va întâmpla în 2023

0
Publicat:

Începutul anului 2023 vine cu noutăţi pe piaţa imobiliară din Iaşi şi nu numai. În această perioadă, afectaţi de creşterea preţurilor sunt şi ieşenii care locuiesc cu chirie sau care sunt în căutarea unui astfel de apartament.

Oraşul Iaşi SURSĂ ziaruldeiasi.ro
Oraşul Iaşi SURSĂ ziaruldeiasi.ro

Conform agenţilor imobiliari, preţul chiriilor a crescut considerabil în ultimul an, cel puţin la nivelul Iaşului. Chiar dacă cererea de apartamente pentru închiriere nu este una ridicată în această perioadă a anului, proprietarii care deţin astfel de imobile nu se grăbesc să scadă tarifele. 

„La începutul anului 2023 putem spune ca ne confruntam cu o stagnare a numărului de solicitări. Consider că, pe perioada anotimpului de iarnă, oamenii nu renunţă la chiriile pe care le au şi nu se orientează spre alte locuinţe. Cei care solicită sunt persoanele care sosesc în oraş pentru diverse joburi. Totodată, trebuie să luăm în calcul că Iaşul este un oraş universitar, iar cele mai multe solicitări apar la sfârşitul verii, adică înainte de începerea anului universitar", a precizat Ştefan Chiriac, agent imobiliar.

Cât scot ieşenii din buzunare pentru un apartament cu două camere

Apartamentele cu două camere sunt la mare căutare în Iaşi. Astfel, cele aflate în zonele centrale şi foarte tranzitate din oraş se închiriază chiar şi cu 600 de euro. Cu toate acestea, preţurile diferă în funcţie de dotările de care dispune imobilul. 

„Raportându-ne la un apartament cu doua camere, cu o suprafaţa de aproximativ 50 de metri pătraţi, cele mai scumpe şi căutate imobile se află în zona centrală a Iaşului dar şi în zonele foarte tranzitate de către studenţi. Un astfel de apartament în centrul Iaşului se închiriază cu preţuri cuprinse între 400 şi 600 de euro. Dar, există şi variante mai accesibile, cu preţuri începând de la 350 de euro. În general, preţurile oscilează şi în funcţie de dotările de care dispune apartamentul oferit spre închiriere. Totodată, există şi apartamente mai accesibile, în zonele limitrofe ale Iaşului, dar cu acces facil către oraş. Acestea se află în cartiere precum Bucium sau în împrejurimile municipiului, cum ar fi Valea Lupului sau în comuna Miroslava", adaugă Ştefan Chiriac. 

Chirii mai scumpe de la an la an

Conform agenţilor imobiliari, preţurile au crescut simţitor în ultimul an. Astfel, pentru a închiria o locuinţă, unele persoane ajung să plătească chiar şi cu 50 de euro mai mult faţă de anul trecut.

„În comparaţie cu sezonul 2021-2022, sezonul 2022-2023 a adus o creştere a preţurilor înregistrate pe piaţa imobiliară din Iaşi şi nu numai. Astfel, dacă în 2021 puteam închiria un apartament în centrul Iaşului cu suma de 400 de euro, acum, aceeaşi variantă de apartament poate fi mai scumpă cu 30 sau 50 de euro, lucru care se întâmplă şi din cauza creşterii ratelor proprietarilor. Sperăm ca în acest sezon să asistăm la o scădere de preţuri sau cel puţin la o stagnare a acestora", încheie Ştefan Chiriac. 

De menţionat este că, la nivelul Iaşului, cele mai multe închirieri de apartamente se înregistrează la sfârşitul verii. Acest lucru se datorează faptului că Iaşul este un important centru universitar la nivel naţional, iar zonele Copou şi Tudor Vladimirescu, în care se află universităţile ieşene, sunt la mare căutare printre studenţi. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite