Unica zi din an în care poate fi vizitată Bojdeuca lui Ion Creangă. Când îşi redeschide porţile primul muzeu literar al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi
FOTO Arhiva Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi

Bojdeuca din Ţicău, Iaşi, intră în restaurare anul acesta. Sciitorul Ion Creangă a locuit în această casă timp de 17 ani. Acolo a scris toate poveştile sale şi „Amintirile din copilărie“.

Bojdeuca lui Ion Creangă, cel mai vizitat obiectiv al Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi, va putea fi văzută în anul 2022 doar într-o singură zi, urmând ca apoi să fie închisă pentru lucrări de restaurare şi renovare. 

Muzeul are anual peste 50.000 de vizitatori, însă anul acesta va putea fi vizitat doar marţi, 4 ianuarie, atunci când intrarea va fi liberă, conform reprezentanţilor Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi.

„Lucrările vor include activităţi de restaurare şi securizare a Bojdeucii, lucrări de reabilitare şi modernizare a clădirii muzeului, refacerea amfiteatrului şi circulaţiilor pietonale din incintă, reamenajarea spaţiului verde şi refacerea sistemului de iluminat, iar perioada de implementare este de 24 luni", arată Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi. 

Moştenire de suflet

Bojdeuca lui Ion Creangă din Iaşi este primul muzeu literar din România, inaugurat la 15 aprilie 1918. Casa l-a găzduit pe Ion Creangă din vara anului 1872, când acesta a fost răspopit, până la moartea sa în 1889. „Poveştile“ şi „Amintirile din copilărie“ au fost scrise în acest loc, iar în vara şi toamna anului 1876 a locuit aici şi Mihai Eminescu.

„În 2019, înainte de pandemie, au fost peste 50.000 de vizitatori. O parte dintre cei care îi calcă pragul vin de dincolo de Prut, pentru că aici descoperă o parte a moştenirii de suflet care ne leagă. Cu atât mai mare este satisfacţia că putem să o reabilităm printr-un proiect transfrontalier de care vor beneficia şi două obiective din oraşul Făleşti. Este vorba despre restaurarea drumului istoric de acces din pavaj de granit Ştefan cel Mare şi de reabilitarea Muzeului de Istorie şi Etnografie Lazăr Dubinovschi”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.

Muzeul a trecut prin mai multe procese de renovare şi restaurare, în perioada 1915-1918, apoi în 1936, când s-a construit şi clădirea necesară îngrijitorului muzeului. A mai fost nevoie de o intervenţie după cutremurul din 1940 şi de alta în urma cutremurului din 1977. În 1989, a fost inaugurată o nouă clădire în locul căsuţei îngrijitorului şi a fost construit un amfiteatru în aer liber, destinat spectacolelor pentru copii.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Lecţiile războiului din Afganistan. Cine a câştigat de pe urma celor două decenii de conflict?

Se ieftineşte benzina? XTB: Este posibil să plătim un preţ mai mic la pompă în acest an

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite