Doi bărbaţi, condamnaţi pentru abuz sexual asupra unor fetiţe, au fost achitaţi la Iaşi. Probele au rămas aceleaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Cei doi agresori sexuali au primit această decizie uluitoare, în ciuda probelor din dosar. Instanţa din Iaşi a invocat, în motivarea deciziei de achitare, deficienţe în audierea celor două victime minore.

Doi bărbaţi, condamnaţi iniţial sub acuzaţia că au abuzat sexual două fetiţe de 5 şi 7 ani, au fost achitaţi. Sunt aceleaşi probe, dar deciziile sunt radical opuse. Achitarea celor doi bărbaţi este argumentată de faptul că „probele prezentate au fost viciate”. 

Potrivit motivării Curţii de Apel Iaşi, minorelor le-ar fi fost sugerate răspunsurile de către psiholog şi organele de cercetare penală. „Curtea constată, analizând conţinutul concret al declaraţiilor date de persoanele vătămate, expuse pe larg şi în cuprinsul rechizitoriului, dar mai ales vizionând înregistrarea audierii, că în speţă nu au fost utilizate niciun fel de tehnici de natură să favorizeze relatarea liberă din partea copiilor, să le reducă sugestibilitatea şi tendinţa de a oferi răspunsul aşteptat. Dimpotrivă, după primele întrebări prealabile, cu caracter general, discuţiile au fost brusc orientate înspre presupusul abuz sexual, întrebările adresate au fost în marea lor majoritate unele închise şi mai mult decât atât, la momentul la care copilul nu a oferit răspunsul aşteptat s-a insistat pentru a se obţine un răspuns diferit”, se arată în motivarea Curţii de Apel Iaşi.

Filmul tragic al abuzurilor sexuale

Cazul a ajuns în atenţia oamenilor legii în vara anului 2020, atunci când un bărbat din Podu Iloaiei, jud. Iaşi, semnala printr-un e-mail Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) că fetiţele de 5, respectiv 7 ani sunt neglijate de mamă. Mai mult decât atât, ieşeanul spunea că este posibil ca acestea să fie abuzate de bărbaţii pe care femeia îi primeşte în casă, scrie libertatea.ro.

Mama copilelor era vizitată constant de mai mulţi bărbaţi din localitate, alături de care consuma alcool până la ore târzii în noapte, arată datele din dosar. Fetiţele au povestit că doi dintre bărbaţii care veneau la mama lor au exercitat acte de natură sexuală împotriva lor. Pentru că se aflau într-o situaţie de risc, cei de la Protecţia Copilului le-au scos din familie şi le-au dat în grija unor asistenţi maternali.

Mai mult decât atât, asistenta maternală le-a mai relatat anchetatorilor că atunci când una dintre fetiţe a văzut un câine cum îşi făcea toaleta în zona genitală, a exclamat: „Vezi ce face căţelul? Aşa ne punea şi pe noi nea Costică să-i facem”, mai scrie sursa citată. 

„Faptele sunt pe deplin probate”

Iniţial, toate aceste probe au fost luate în considerare ca fiind relevante. 

„Instanţa apreciază că faptele deduse judecăţii sunt pe deplin probate, că nu există niciun dubiu cu privire la acuzaţiile aduse inculpaţilor şi că acestea au fost săvârşite cu vinovăţie”, a motivat magistratul Judecătoriei Iaşi.

Astfel, pe 20 septembrie 2021, Judecătoria Iaşi a dispus condamnarea celor doi bărbaţi la şase ani, respectiv trei ani şi şase luni de închisoare în regim de detenţie. În plus, l-au obligat pe bărbatul de 56 de ani să achite 20.000 de lei daune morale celor două surori, iar pe cel în vârstă de 65 de ani să achite 10.000 de lei fetiţei pe care a agresat-o sexual. 

„Ambele persoane vătămate, audiate separat – au descris acte de agresiune similare, persoana vătămată minora în vârstă de cinci ani arătând şi faptul că a văzut cum inculpatului P.V. «îi curgea pipi» din penis după ce aceasta era constrânsă să îl manipuleze. Instanţa apreciază că acestea nu aveau nici un motiv să povestească agresiuni sexuale cu detalii ce depăşesc cu mult preocupările vârstei, dacă acestea nu s-ar fi întâmplat, mai ales că ambii inculpaţi au dat dovadă de bunăvoinţă faţă de minorele-victime, venind la fiecare vizită cu dulciuri şi mici cadouri”, a spus judecătorul instanţei de fond. 

Audierea victimelor, viciată

Cei doi bărbaţi inculpaţi au contestat hotărârea primei instanţe. Unul dintre aceştia a argumentat că „întrebările adresate de psiholog şi organele de cercetare penală celor cele două minore au avut un caracter tendenţios şi cu sugerarea răspunsurilor de către anchetatori”. 

Pe 22 decembrie, două judecătoare de la Curtea de Apel Iaşi le-au dat câştig de cauză celor doi bărbaţi puşi sub acuzare. Astfel, a fost desfiinţată integral sentinţa primei instanţe şi dispunând achitarea lor.  

„Curtea este conştientă de faptul că analiza tuturor declaraţiilor date în cauză nu este de natură să asigure aflarea adevărului cu privire la toate împrejurările relevante în ceea ce priveşte existenţa unor fapte de agresiune sexuală, dar reiterează că pentru pronunţarea unei hotărâri de condamnare, este necesară lipsa oricărui dubiu asupra vinovăţiei persoanei acuzate”, se arată în motivarea Curţii de Apel Iaşi. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Se ieftineşte benzina? XTB: Este posibil să plătim un preţ mai mic la pompă în acest an

Cum a fost „eşuată” la malul Dunării o investiţie de un milion de euro. Are erori de proiectare şi de construcţie

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite