Un oraș anunță că a pierdut lupta cu ciorile: „Am încercat tot ce se poate face”

0
Publicat:

Ciorile din Parcul Copou s-au înmulțit extrem de mult și nu mai părăsesc zona, pe fondul tăierii copacilor. Primăria Iași a încercat de-a lungul anilor tot soiul de metode pentru a le îndepărta, dar toate au eşuat.

Ciorile i-au adus la disperare pe locuitorii Iașiului FOTO arhivă Adevărul
Ciorile i-au adus la disperare pe locuitorii Iașiului FOTO arhivă Adevărul

O plimbare în Copou se poate transformă oricând în una „murdară”. Nu o dată, cetăţenii care s-au plimbat pe alei s-au ales cu găinaţ pe cap sau haine. Numărul mare de păsări din Parc, dar şi de pe străduţele alăturate, i-a adus în special, pe locuitorii din zonă, la exasperare.

Cei cu maşini aproape că trebuie să îşi facă abonamente la spălătorii sau să „pândească” locurile de parcare care nu se află pe sub copaci sau mai ales sub cuiburile păsărilor.

„Am păţit chiar recent, noroc că nu trebuia să ajung la facultate. În rest, am probleme doar cu maşina pentru că o găsesc murdară...o parchez oricum mult, mult mai încolo şi tot degeaba. Dacă te nimereşte cioara, prima oară poţi considera că e noroc, dar a doua oară nu ştiu”, a declarat o ieșeancă, Delia Zaharia, pentru ziaruldeiasi.ro.

La lăsarea serii, miile de păsări zboară în toate direcţiile formând, practic, „nori de ciori”. Aproape că nu se poate dialoga cu cel de alături, zgomotul de fond fiind un puternic croncănit.

Au pus stăpânire pe Copou

Conferențiarul universitar doctor Carmen Gache, biolog în cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi, a explicat de ce invazia ciorilor din Copou pare mai mare de la an la an. De asemenea, aşa cum susţine chiar ea, ar trebui să ne obişnuim cu păsările care croncăne mai ceva ca într-un film de Hitchcock. Pe de altă parte, curăţenia din parc ar trebui înteţită.

„Ciorile nu au unde să se ducă în altă parte, aşa că stau pe ramurile superioare ale arborilor din Parcul Copou. În afara oraşului nu mai au pâlcuri, aliniamente, copaci înalţi unde să cuibărească. Le-am eliminat pe toate. Ele se concentrează pe cei mai mari arbori, caută locuri de înnoptat, de cuibărit, sunt păsări inteligente, trebuie să ne obişnuim cu ele, asta face partea din biologia lor. Este vina oamenilor că nu mai au unde să se ducă. O cioară, în mod normal, trăieşte în medie cam 7-8 ani, avem tendinţa să spunem că sunt mereu aceleaşi, dar nu e aşa. Au pui, pleacă, vin, mor. Dacă vrem să le desfiinţăm de tot trebuie să le luăm ouăle depuse şi ele pleacă, dar asta nu se poate. Nici nu este etic. Soluţia este să facem curat mai des, asta nu e mare filosofie. Să ne raportăm la oameni, pe unde trec ei lasă gunoaie, de ce ? Oriunde mergi în România, în orice localitate sunt gunoaie. Deci e foarte simplu, mai multă curăţenie, atât. Înainte ploua aproape în fiecare zi şi băncile erau curăţate şi de ploaie, acum nici nu mai plouă atât de des şi trebuie mai multă curăţenie, atât”, spune Carmen Gache.

Păsările nu au putut fi alungate

Sebastian Buraga, purtător de cuvânt în cadrul Primăriei Iaşi, a transmis faptul că până acum, ciorile nu au putut fi alungate. Într-adevăr, cuiburile nu pot fi distruse.

Am încercat tot ce se poate face, aşa cum prevede legislaţia, problema aceasta se regăseşte în toate oraşele mari. Acţiunile noastre de anul trecut şi de anii trecuţi cu ultrasunetele nu au funcţionat. Noi nu putem distruge cuiburile, trebuie să intensificăm activitatea de curăţare. Aceasta este singura variantă. Se face curat şi dimineaţa, la amiază e la loc, şi tot aşa”, explică Sebastian Buraga.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite