Agricultorii din Buzău, speriaţi de comportamentul bizar al ciorilor. Atacă instalaţiile de irigare VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto I. Bunilă
Foto I. Bunilă

Imagini apocaliptice vin din Câmpia Bărăganului. Este vorba despre o invazie de ciori nemaivăzută  de localnici până acum, care lasă distrugeri mai în urmă. Se hrănesc cu seminţe de floarea soarelui, însă au ajuns să ciugulească tot ce conţine zeamă, de la pepeni, până la tomatele de câmp.

Pentru a-şi potoli setea, ciorile i-au atacat unuia dintre agricultori până şi instalaţia pentru irigaţii, după ce păsările au descoperit că ciugulind furtunurile dau de apă.

Un stol cu câteva mii de ciori se află acum undeva aproape de comuna buzoiană Florica. 

Păsările migrează în tot Bărăganul, conform multor mărturii, însă acum au găsit sursă de hrană şi apă lângă nişte parcele de floarea soarelui şi tomate de câmp ce beneficiază de reţea de irigaţii.

Ca niciodată până acum, proprietarii unei plantaţii legumicole se plâng mai mult de pagubele produse de ciori decât de efectele secetei pedologice care a pus stăpânire pe toată regiunea.

„Ne confruntăm foarte mult cu ciorile, ne fac multe necazuri. La fiecare sectoare trebuie să schimbăm mufe. Trebuie să stăm după ele mereu. Ele se aciuează mai mult la apă, unde văd că este apă. Dacă nu curge apă, înţeapă furtunul cu ciocul ca să poată să bea apă”, declară Cristinel Bătrânelu, cultivator de roşii pentru industria alimentară.

Miile de înaripate nu poposesc de multă vreme pe terenurile de lângă Florica, însă au provocat rapid un prăpăd de nedescris. Lanurile de floarea soarelui, acolo unde nu au fost calamitate de secetă şi au format seminţe, au căzut pradă invaziei de ciori. Păsările au muşcat bucăţi mari din pălăriile plantelor.

Fermierii buzoieni spun că  sunt neputincioşi în faţa valului de păsări dăunătoare. Bostănăriile din sudul judeţului Buzău sunt păzite cu sperietori improvizate din pungi agăţate pe araci înfipţi din doi în doi metri în pământ. Goarnele fac şi ele parte din arsenalul sătenilor care vor să ţină ciorile departe de recoltă.

Când ciorile îşi fac apariţia, se înnegreşte cerul, se plâng fermierii din Bărăganul buzoian. Pentru că nu par deloc intimidate de clasicele sperietori, mulţi  dintre agricultori recurg la tunuri cu gaz care produc zgomote puternice. Două astfel de instalaţii am găsit pe tarlaua unui tânăr proprietar de bostănărie, din Florica. 

Spune însă că îl costă o mie de lei săptămânal să încarce buteliile cu gaz. ”Când se lasă câte o mie de ciori sparge câte o căruţă de pepeni o dată” spune Cosmin Duţă, producător de pepeni.

Tot mai mulţi fermieri se gândesc să le ceară autorităţilor analize serioase asupra efectelor pe care păsările dăunătoare, precum ciorile şi graurii, dar şi iepurii de câmp, le produc culturilor agricole. Tot seceta le cauzează acestor vieţuitoare un comportament mai agresiv, sunt de părere agricultorii, din cauza epuizării surselor de apă.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Satul lui Băieşu, la final de poveste. Mai puţin de 40 de suflete rezistă în cătunul dintre dealurile Buzăului VIDEO

Comorile străbunilor, la judecata nepoţilor. Resuscitarea artei tradiţionale în „Athosul românesc“ FOTO

„Lacul cu Butuci”, delta din inima Bărăganului. Localnicii speră să devină staţiune VIDEO

Cum arată „colţii” care dau numele unei celebre zone montane din România. Piatra semipreţioasă renumită în regiune    

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite