Drogul preferat al românilor. Semnalul de alarmă tras de specialiști: cel mai tânăr consumator are doar zece ani

0
Publicat:

Consumul de droguri ia tot mai mult avânt în România, aproximativ 17% din românii cu vârste între 15 și 35 de ani recunoscând că s-au drogat cel puțin odată. Îngrijorător este, potrivit specialiștilor, că vârsta consumatorilor a scăzut tot mai mult.

Consumatori de droguri FOTO adevarul
Consumatori de droguri FOTO adevarul

Românii din toate categoriile sociale au ajuns să consume tot mai multe droguri în ultima perioadă.  Acest lucru este confirmat și de specialiști, care precizează că vârsta consumatorilor a scăzut în mod îngrijorător. Anturajul este un factor decisiv, dar și, potrivit unor foști consumatori, prezența tot mai pregnantă a drogurilor în România, accesibile pentru fiecare buzunar.

Consum de droguri la zece ani

Cătălin Țone, președintele Agenției Naționale Antidrog, organizează, alături de inspectorate școlare și de asociații suport pentru consumatori, campanii și caravane inedite prin care încearcă să arate tinerilor pericolul consumului de droguri. Țone spune că 17% dintre tinerii români de 15-35 de ani s-au drogat măcar o dată.

Lucian Ibănescu, de la Asociația Teen Challenge, fost consumator de droguri, arată că vârsta consumatorului de droguri a scăzut îngrijorător.

„Am avut copii de zece ani care consumau droguri, în special etnobotanice. Pentru un copil de 12-13 ani, să vadă în jurul lui droguri, este o presiune imensă. Drogurile sunt uneori promovate, par atractive”, spune Ibănescu. 

Săraci sau bogați, droguri pentru toți

Cătălin Țone menționează că acum, în România, există droguri pentru toate buzunarele.

„Sunt droguri care costă. De exemplu, cocaina roz costă undeva în jur de 4-500 de euro, este un lux. Dar sunt și droguri precum „Cristal” care în București costă în jur de 12 lei un pliculeț, accesibil oricui”, precizează Țone.

„În anii mei de consum, am întâlnit oameni din toate categoiile sociale. Diferența este la ce consumă fiecare. Drogurile ajung la toate categoriile sociale”, spune Lucian Ibănescu, fost consumator.

Specialiștii spun că în topul preferințelor de consum, în România, se află canabisul și etnobotanicele.

„Statistic, cel mai consumat drog, în segmentul 12-18 ani, este marijuana, urmată de etnobotanice și de stupefiante de tipul barbituricelor, deturnate din circuitul legal. Canabisul provine 80% din import, în special din Maroc”, mai spune Cătălin Țone.

Anturajul și primul joint

Lucian Ibănescu povestește că a consumat droguri timp de șase ani, inclusiv canabis și etnobotanice și că a început cu primul joint la vârsta de 14 ani. Tânărul mărturisește că primul an, cel puțin, a crezut că totul este ok și că trăiește senzația vieții, după care au început problemele, de la ruptura de părinți până la dosare penale și dependență.

„Eu m-am apucat din cauza anturajului. Vedeam asta în jurul meu, vedeam la băieții mai mari decât mine că fac asta. Dar felul în care percepeam asta, vedeam ca ceva fain de făcut. Îmi doream să trăiesc stilul lor de viață.  Am ajuns consumator, inițialm de canabis, iar apoi și de alte droguri. Așa am ajuns în situații dificile, într-o secție de psihiatrie unde cineva omorâse șapte oameni”, mărturisește fostul consumator.

Ibănescu mai povestește că înainte de asta, relația cu familia era deja distrusă, iar din cauza drogurilor a provocat un accident rutier în care cineva și-a pierdut viața.

„Nu mă mai îngrijeam, aveam probleme cu legea”, spune Lucian Ibănescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite