Oraşul în care s-au pompat 15 milioane de euro în spaţii verzi, în topul poluării. Ce spune primarul

0
Publicat:

Iaşiul, unul dintre cele mai mari şi importante oraşe din România este, conform statisticilor, şi unul dintre cele mai poluate din ţară, cu toate că au fost investite milioane de euro în spaţii verzi.

Trafic Iaşi SURSĂ FOTO Arhiva Adevărul
Trafic Iaşi SURSĂ FOTO Arhiva Adevărul

Mergând la pas prin capitala Moldovei, putem observa că Iaşiul este un oraş extrem de cochet, în care spaţiile verzi chiar există. Faptul că autorităţile locale au investit milioane de euro în parcuri şi grădini publice este vizibil, întrucât acestea atrag foarte mulţi mulţi vizitatori, care rămân uimiţi de atenţia care se acordă naturii. Totodată, municipiul Iaşi este înconjurat de zone împădurite, care reprezintă adevăraţi plămâni pentru oraş.

Cu toate acestea, Iaşiul rămâne, în continuare, unul dintre cele mai poluate oraşe din ţară. Statisticile recente plasează capitala Moldovei chiar pe primul loc în acest clasament.

Cum a ajuns Iaşiul cel mai poluat oraş din ţară?

Chiar dacă uimeşte prin frumuseţea parcurilor şi a grădinilor publice, capitala Moldovei este, în continuare, în fruntea clasamentului atunci când vine vorba despre poluare. Parcul Copou, Parcul Expoziţiei, dar şi alte astfel de zone din oraş sunt autentice guri de oxigen pentru locuitorii care aleg să îşi petreacă aici timpul liber, la umbra arborilor imenşi. 

Parcul Copou Iaşi SURSĂ Cristian Hitruc
Parcul Copou Iaşi SURSĂ Cristian Hitruc

Pentru poziţia ruşinoasă obţinută în clasamentul celor mai poluate oraşe din România, municipalitatea ieşeană are şi câteva explicaţii.

,,Daca privim această perspectivă, există atât o parte adevărată, cât şi una falsă.

Nu cred că Iaşiul este cel mai poluat oraş din ţară la nivelul numărului de depăşiri, iar acest lucru o arată statisticile din 2021, 2022 şi de la început de 2023.

Suntem o aglomeraţie urbană, cu densitate mare.

Iaşiul deţine, dacă putem spune aşa, un arsenal de peste 60.000 de centrale termice de apartament şi un parc de circa 176.000 de maşini înmatriculate.

Totodată, înregistrăm zilnic circa 88.000 de maşini care ies din oraş şi 86.000 de maşini care intră în oraş. Aceştia sunt factori perturbatori ai condiţiilor de mediu, accentuaţi de lipsa unei centuri, lipsa autostrăzii sau a trenului.

Totodată, relaţiile dintre judeţe sunt aproape zero, nu există o infrastructură corespunzătoare de transport interjudeţean, iar oamenii apelează a maşinile personale", a precizat, pentru „Adevărul“, Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi.

Peste 15 milioane de euro în spaţii verzi

Spaţiile verzi din Iaşi impresionează atât locuitorii oraşului cât şi turiştii care îşi petrec concediile în oraş. Cu toate acestea, sumele importante investite nu sunt suficiente pentru a scădea poluarea.

,,S-au pompat sume importante, de peste 15 milioane de euro, în spaţii verzi. Totodată, în transportul în comun s-au făcut investiţii de peste 170 de milioane de euro şi s-au investit foarte mulţi bani în sistemul de termoficare, pentru a îmbunătăţi relaţia dintre cetăţeni şi mediu. Cred că este important ca din trafic să dispară cele aproximativ 75.000 de maşini care sunt sub norma Euro 3 şi care aduc un aport negativ asupra mediului", adaugă primarul Iaşiului.

Cum se poate reduce poluarea?

Dacă spaţiile verzi şi zonele împădurite nu sunt suficiente pentru a reduce poluarea, municipalitatea ieşeană trebuie să vină cu alte soluţii pentru a îmbunătăţi calitatea aerului. Astfel, conform autorităţilor locale, s-au luat deja măsuri pentru a reduce numărul autoturismelor vechi de pe şoselele oraşului.

,,Există deja programul Rabla local, prin care încercăm să reducem numărul maşinilor vechi. Totodată, trebuie să conştientizăm utilitatea transportului public şi trebuie dezvoltat transportul metropolitan. Astfel, ar fi nevoie de transport electric şi în zona metropolitană. Benzile unice pentru transportul public sunt o altă soluţie importantă, dar trebuie să existe şi norme naţionale, racordate la legislaţia europeană, care să urmărească acest lucru", a încheiat primarul Mihai Chirica.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite