Tot mai mulţi români decid să adopte un copil. Procedurile birocratice au fost, în sfârşit, simplificate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO europafm.ro
FOTO europafm.ro

Multe dintre actele/documentele care erau necesare în procesul de adopţie a unui copil au fost scoase din această procedură.

Tot mai mulţi români decid să adopte un copil, încurajaţi şi de simplificarea procedurilor birocratice. Faţă de anii trecuţi, numărul adopţiilor s-a dublat. Pentru familiile care doresc să înfieze un copil de vârstă mai mare sau un grup de fraţi, procedura este şi mai rapidă. 

O familie care doreşte să adopte un copil trebuie să pregătească un dosar care cuprinde acte de stare civilă, medicale şi de venituri. Nu mai sunt necesare documente legalizate la notar, iar asta înseamnă pentru viitorii părinţi mai puţină alergătură.

Părinţi adoptatori

În urma evaluării psihosociale, cuplurile urmează un curs de pregătire de 90 de zile, iar la final obţin atestatul de părinţi adoptatori.

„Nu mai sunt necesare actele de stare civilă în copii legalizate la dosar, sunt suficiente copiile simple. S-a simplificat procedura legată de recomandările de la locul de muncă. Ele nu mai sunt necesare. Chiar şi actele privind situaţia financiară sunt mult mai flexibile din acest punct de vedere”, a spus pentru TVR Iaşi Manuela Amariei, şef Serviciul de Adopţii - DGASPC Iaşi.

Lucrurile stau aşa şi în practică. Simona Lazăr, părinte adoptator, a spus, potrvit sursei citate, că nu a întâmpinat probleme până acum: „Am început procesul la mijlocul lunii septembrie. S-au întâmplat toate exact aşa cum ne-au fost prezentate. În sensul că după trei luni am obţinut atestatul de părinţi adoptatori. În toată această perioadă nu au fost probleme sau alte situaţii care să ne împiedice să mergem mai departe”.

În acest moment, în judeţul Iaşi 300 de copii din sistemul de protecţie sunt în proces de adopţie. Anul trecut, la nivel naţional au fost aproape 1.600 de adopţii. Un record pentru ultimii 20 de ani, spun specialiştii. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Masa lungă aleasă la Kremlin pentru întâlnirile lui Putin: Distanţare socială sau distanţare de Europa? FOTO

Primul oraş din România care va avea zbor direct spre New York. Când va fi inaugurat

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite