Pepenele verde, medicamentul de sezon împotriva cancerului. Ce substanţe miraculoase conţine fructul delicios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pepenele verde este recomandat de nutriţionişti pentru că are efecte benefice asupra organismului FOTO: Shutterstock
Pepenele verde este recomandat de nutriţionişti pentru că are efecte benefice asupra organismului FOTO: Shutterstock

Vara este sezonul pepenelui, iar nutriţioniştii recomandă consumul lui datorită proprietăţilor pe care îl are. Studiile arată că acest fruct are o încărcare glicemică şi o putere antioxidantă slabe.

Pepenele verde este recomandat de nutriţionişti ca urmare a efectelor benefice pe care acesta îl are asupra organismului. Datorită substanţelor conţinute, fructul poate fi de ajutor în lupta cu nemilosul cancer şi cu hipertensiunea.

Studiile au arătat că un consum crescut de pepene verde este asociat cu un risc scăzut de cancer de prostată, iar un studiu pilor a demonstrat că un consum de supliment ce conţine pepene verde pudră poate ameliora funcţia arterială în cazul persoanelor cu hipertensiune

Important este şi ceea ce conţine acest fruct. Pepenele verde este bogat în carotenoizi, compuşi corelaţi cu un risc scăzut de a suferi de anumite tipuri de cancer. Un astfel de carotenoid este licopenul, care împiedică formarea unor anumite tipuri de celule canceroase. 

‘’Consumul de alimente bogate în carotenoizi, compuşi care dau culoarea vie fructelor, este corelată cu un risc scăzut de a suferi de anumite tipuri de cancer. Carotenoizii sunt mai bine absorbiţi de organism dacă o cantitate mică de grăsimi este consumată în acelaşi timp. Un cubuleţ de brânză sau câteva nuci constituie o asociere excelentă pentru pepenele verde. Licopenul are, printre altele, un efect hipocolesterolemant, previne inflamaţia şi împiedică formarea anumitor tipuri de celule canceroase. Concentraţiile crescute de licopen din sânge au fost asociate cu o incidenţă scăzută a afecţunilor cardiovasculare şi a cancerului de prostată’’, spune nutriţionistul Adina Rusu. 

Specialiştii subliniază însă ca pepenele verde tăiat ar trebui consumat de preferinţă în patru zile deoarece conform unui studiu, conţinutul de licopen din pepenele tăiat felii scade cu 6%-11% după 7 zile de refrigerare, iar această pierdere este mai redusă în primele 4 zile. 

‘’Studiile epidemiologice au indicat că un consum de peste 6 mg de licopen zilnic poate avea efecte benefice. O porţie de 125 ml (1/2 cană) de pepene verde conţine aproximativ 3,5 mg de licopen, aproximativ aceeaşi cantitate conţinută de o roşie medie, cunoscută ca fiind o sursă importantă de licopen. În plus, licopenul din pepenele verde se absoarbe la fel de bine în organism ca şi cel din sucul de roşii’’, mai spune nutriţionistul Adina Rusu. 

De asemenea, pepenele verde conţine aminoacidul citrulină, care în organism este transformat în arginină, cunoscut pentru buna funcţionare a sistemului cardiovascular şi a imunităţii. Iar în ceea ce priveşte vitaminele şi mineralele, pepenele verde este o sursă de vitamina C, dar consumat în cantiate mai mare, pepenele verde devine o sursă pentru mai mulţi nutrienţi importanţi. De exemplu, 250 ml de pepene verde, echivalentul a două porţii, reprezintă o sursă de magneziu, cupru, vitamina A, vitamina B5 şi vitamina B6. 

Vă mai recomandăm:

De ce este considerată banana fructul cu cea mai proastă reputaţie în cazul curelor de slăbire

Mit sau realitate: este sau nu zahărul brun mai bun decât cel alb?

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite