Mit sau realitate: este sau nu zahărul brun mai bun decât cel alb?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frecvent se spune că zahărul brun ar fi mai bun decât cel alb. Diferenţele dintre cele două constau, pe lângă culoare, şi în numărul de kilocalorii şi proprietăţi. Nutriţioniştii spun că nu există mari diferenţe între cele două tipuri de zahăr şi că în ambele situaţii, consumul în cantităţi mari dăunează.

Despre zahărul brun se spune că ar fi mai bun decât cel alb întrucât şi alte alimente cu versiune ‘’brună’’ – orez, paste, pâine – ar fi mai sănătoase. În cazul zahărului, diferenţa este dată de melasă, complet îndepărtată din zahărul alb şi prezentă în cel brun. Aceasta dă un gust mai aromat, de cafea, dar şi mai dulce zahărului.

În afară de culoare, specialiştii spun că diferenţe între cele două tipuri de zahăr apar în ceea ce priveşte valoarea nutriţională. Zahărul alb reprezintă 99,9% zaharoză pură, o linguriţă aducând 16 kilocalorii, cel brun este format din 97% zaharoză, 2% apă şi 1% alte substanţe, o linguriţă de zahăr brun având o valoare energetică de 17 kilocalorii.

‘’Melasa din zahărul brun conţine minerale precum calciul, potasiul, magneziul şi fierul, dar în cantităţi mult prea mici pentru a aduce vreun beneficiu organismului. Mai mult, zahărul brun, precum şi melasa, care constituie un reziduu rezultat din prelucrarea sfeclei, pot conţine şi impurităţi, resturi de pesticide şi chiar metale grele. Legislaţia actuală stabileşte cu exactitate limitele maxime până la care pot ajunge aceste substanţe în compoziţia zahărului comercializat’’, explică nutriţionistul Adina Rusu. 

Nutriţioniştii spun că nu există mari diferenţe între cele două tipuri de zahăr, dar că în ambele situaţii, consumul în cantităţi mari dăunează. 

‘’Alegerea dintre zahărul brun şi cel alb reprezintă doar o chestiune de gust, ambele fiind dăunătoare dacă sunt consumate în cantităţi prea mari. În niciun caz nu putem spune că zahărul brun este mai bun din punct de vedere nutriţional decât cel alb’’, concluzionează nutriţionistul Adina Rusu. 

Vă mai recomandăm:

Ce au în plus ouăle de prepeliţă faţă de cele de găină - explicaţia nutriţionistului

De ce este considerată banana fructul cu cea mai proastă reputaţie în cazul curelor de slăbire

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite