Bărbat venit din Camerun şi diagnosticat cu malarie, internat la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacientul diagnosticat cu malarie și internat într-un spital din Iași are dureri intense de cap, febră şi dureri musculare. Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași spun că, netratată la timp, această boală poate duce la complicaţii severe.

Pacientul cu malarie de la Iași are dureri mari de cap FOTO Shutterstock
Pacientul cu malarie de la Iași are dureri mari de cap FOTO Shutterstock

Un român întors din Camerun a fost diagnosticat cu malarie. La momentul publicării acestui articol, pacientul este internat la Spitalul Cinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva" din Iaşi, cu dureri intense de cap, febră şi dureri musculare. Medicii atrag atenţia că, netratată la timp, această boală poate duce la complicaţii severe.

 „Bărbatul a prezentat simptome asemănătoare unei viroze respiratorii şi s-a adresat medicului de familie, care i-a prescris tratament simptomatic. Pentru că starea de sănătate nu i s-a îmbunătăţit după acest tratament, bărbatul s-a prezentat la Spitalul Municipal Paşcani, unde, de asemenea, a fost supus unei scheme de tratament pe care l-a urmat în regim de spitalizare”, a declarat medicul Florin Roșu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași. 

A efectuat profilaxia pentru malarie

Potrivit acestuia, pacientul diagnosticat cu malarie are 41 de ani şi a revenit din Camerun la sfârşitul lunii iulie.

„În cursul zilei de joi, 18 august, el a fost admis prin transfer la spitalul nostru cu cefalee intensă, febră 38.8 grade Celsius şi mialgii (dureri musculare). Acesta ne-a comunicat că a avut şi peste 40 de grade Celsius când a prezentat primele simptome. În urma unei prime discuţii cu medicul de gardă, aflând că pacientul a revenit de curând dintr-o zonă endemică (chiar dacă a efectuat profilaxia pentru malarie) i s-au prelevat de urgenţă analize în cadrul laboratorului de analize medicale al spitalului pentru malarie, iar rezultatul a fost pozitiv”, a completat medicul Florin Roşu.

În momentul de față, pacientul se află sub tratament curativ, este stabil hemo-dinamic, i se administrează perfuzii de reechilibrare hidroelectrolitică şi este monitorizat de echipa medicală din Iași. El va rămâne internat pe toată perioada tratamentului, iar decizia de externare va fi luată doar când se va afla în afara oricărui pericol, având în vedere că malaria poate avea o evoluţie imprevizibilă, explică medicii. 

„Putem spune că a venit la timp la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi, deoarece complicaţiile malariei sunt grave: malaria cerebrală, insuficienţă multiplă de organ, cu evoluţie nefavorabilă”, a adăugat medicul Florin Roșu

Managerul unităţii sanitare a făcut apel la persoanele care vin din zone endemice ca, atunci când prezintă orice simptome de boală, să se adreseze imediat medicului de familie, iar locul unde a călătorit să fie primul pe care îl menţionează în discuţia cu acesta.

Microbul care previne infectarea cu malarie

În 2020, cercetători din Kenya şi Marea Britanie au descoperit întâmplător un microb despre care susțin că are un potenţial imens de a controla malaria, o boală care ucide mai mult de 400.000 de persoane în fiecare an, majoritatea copii sub vârsta de 5 ani.

Malaria se transmite prin mușcătura țântarilor infectați, prin urmare, protejarea acestor insecte ar putea duce la siguranța oamenilor.

Microbul, denumit Microsporidia MB, a fost descoperit prin monitorizarea țânțarilor de pe malul lacului african Victoria, din Kenya. Microbul trăiește în sistemul digestiv și organele de reproducere ale insectelor.

Potrivit studiului publicat în jurnalul Nature Communications, țânțarii care aveau acest microb nu erau infectați cu parazitul malaria. Experimentele din laborator au confirmat că, într-adevăr, Microsporidia MB protejează insectele, oprind răspândirea infecției.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite