Nume alese de ieşeni pentru copiii lor în 2023. Care sunt cele mai prolifice luni

0
Publicat:

Numărul naşterilor înregistrate în municipiului Iaşi, pe parcursul anului 2023, este peste media naţională. Astfel, peste 7.000 de copii s-au născut anul trecut în capitala Moldovei.

Bebeluş SURSĂ FOTO Arhiva Adevărul
Bebeluş SURSĂ FOTO Arhiva Adevărul

Statisticile arată că părinţii au avut şi câteva nume preferate când a venit vorba despre botezul celor mici.

Câte fete şi câţi băieţi s-au născut în 2023

Potrivit Direcției Locale de Evidență a Persoanelor, în anul 2023 în municipiul Iași au fost înregistrate 7.036 nașteri, din care 3.663 băieți și 3.373 fete. Totodată, 27 sunt adopţii, iar în 103 cazuri cel puţin unul dintre părinți este cetățean străin. Cele mai multe nașteri au fost în lunile august - 677 și ianuarie - 633, iar la polul opus a fost luna decembrie, când s-au înregistrat doar 459 de naşteri. 

Conform statisticilor, foarte mulţi ieşeni au ales să opteze pentru prenume tradiţionale, care au legătură cu perioada religioasă apropiată de naştere. 

Ce prenume au ales părinţii pentru copii

Statisticile ne arată că, în cea mai mare parte, părinţii au decis să dea câte două prenume copiilor. Astfel, este vorba despre un procent de 73%. În topul prenumelor de băieţi conduc Andrei, Ştefan şi Gabriel, iar la fete - Maria, Ioana şi Elena. 

Totodată, cele mai întâlnite prenume compuse au fost Rareş-Andrei şi David-Andrei, respectiv Eva-Maria şi Sofia-Maria. 

Statistica realizată de Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanele mai evidenţiază că, în 2023 au fost 101 situaţii în care părinţii au decis să atribuie copiilor chiar şi câte trei prenume.

În cursul anului 2023, în municipiul Iași au fost 5.283 de acte de deces înregistrate.

Totodată, Direcția Locală de Evidență a Persoanelor a mai înregistrat 2.830 acte de căsătorie și 597 de divorţuri.

Tot în 2023, 593 de familii care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă și au domiciliul în Municipiul Iași au fost premiate. Astfel, procentul înregistrat pe parcursul anului trecut este cu 10% mai multe decât cel înregistrat pe parcursul anului 2022.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite