Dreapta populistă vrea să faci mai mulți copii. Întrebarea e cum | POLITICO

0
Publicat:

Poate o conferință despre natalitate la Budapesta să ajute Europa să evite colapsul demografic? Dreapta populistă cu siguranță așa speră. În această săptămână, guvernul condus de Viktor Orban găzduiește cel de-al 5-lea Summit Demografic de la Budapesta. 

Europa are cea mai scăzută rată a natalității FOTO Shutterstock
Europa are cea mai scăzută rată a natalității FOTO Shutterstock

Timp de zeci de ani, rata natalității în Europa a fost sub nivelul de 2,1 - numărul mediu de nașteri pe femeie, necesar pentru a menține populația stabilă fără imigrație. Dar recent, amenințarea colapsului demografic global a devenit, de asemenea, o un subiect important în Silicon Valley. Elon Musk, care are 9 copii, a numit declinul demografic „un risc mult mai mare pentru civilizație decât încălzirea globală”.  

Începând de joi, lideri politici, evangheliști și academicieni de rang înalt — inclusiv psihologul conservator canadian Jordan Peterson, premierul de dreapta al Italiei Giorgia Meloni, președintele sârb Aleksandar Vučić și președintele bulgar Rumen Radev — se vor întâlni timp de două zile pentru a discuta exact cum să procedeze europenii pentru a face mai mulți copii, relatează politico.eu.

Este un subiect spinos. Sondajele arată că atât bărbații, cât și femeile din Europa și-ar dori să aibă mai mulți copii decât au de fapt. O populație care îmbătrânește rapid poate pune, de asemenea, presiune asupra sistemului de pensii. 

„Marea Înlocuire”, teoria de extremă dreapta

Între timp, Orbán a provocat un scandal când a spus că natalitatea scăzută și imigrația duc Europa la sinucidere civilizațională, potrivit teoriei de extremă dreapta „Mara Înlocuire”. Conform acesteia, populațiile albe urmează să fie înlocuite de oameni non-albi.

Într-un fel sau altul, participanții la summit vor avea multe de discutat și ceea ce nu a funcționat cu adevărat până acum.

Ungaria este în frunte când vine vorba de a direcționa bani în politici pronataliste. Guvernul cheltuie aproximativ 5% din PIB-ul încercând să susțină rata natalității. 

În primul rând, sunt scutiri de impozite: femeile care au patru sau mai mulți copii au o scutire pe viață de la plata impozitului. Apoi, există împrumuturi în avans de 36.000 de dolari, care sunt anulate pentru cuplurile care au cel puțin trei copii. Cei care au copii și cumpără pentru prima dată o locuință beneficiază de ajutor financiar (35.000 EUR). Și există chiar și clinici de fertilitate deținute de Guvern.

Polonia oferă 120 de euro/lună

Orbán nu este singurul politician de dreapta din grupul Visegrád interesat să încurajeze procrearea. 

În 2016, Polonia și-a lansat programul 500 plus. Părinții primesc în jur de 120 euro pe lună pentru fiecare copil născut, începând cu al doilea. Potrivit Comisiei Europene, aproape 4 milioane de copii cu vârsta de până la 18 ani – sau 55% din toți copiii polonezi – au fost acoperiți de program până în 2017.

Rata fertilității din Ungaria a crescut în ultimul deceniu, când era cea mai scăzută în UE, cu 1,2 nașteri pe femeie. Dar la nivelul actual de 1,6 este încă departe de a se autosusține. În Polonia, a existat o creștere a ratei natalității după introducerea programului 500 plus, dar s-a diminuat rapid. În acest an, natalitatea a atins cel mai scăzut nivel de la al Doilea Război Mondial. 

Demografia socială scandinavă

Dacă unele țări se concentrează pe scutiri de taxe și bani în numerar, nordicii au adoptat o altă direcție. Aceste țări doresc să le fie cât mai ușor posibil femeilor să aibă copii, în timp ce continuă să profeseze. 

Au investit enorm în educația timpurie, astfel încât copiii să poată fi îngrijiți în timp ce ambii părinți lucrează. Creșele subvenționate cu plafonare la costuri înseamnă că, în Suedia, familiile plătesc doar 11% din costul unui loc într-o creșă, cele mai mici taxe din lumea dezvoltată. În Suedia, Norvegia și Danemarca, peste jumătate dintre copiii cu vârsta sub doi ani sunt înscriși la creșe – cu mult peste media UE, de aproximativ 30%. 

Concediul parental este, de asemenea, generos și structurat pentru a încuraja tații să stea acasă. În Suedia, ambii părinți au opt luni libere. În Finlanda, părinții primesc aproape șapte luni, în timp ce în Danemarca părinții beneficiază de 52 de săptămâni de concediu plătit, care poate fi prelungit. 

 În urmă cu un deceniu, Suedia a înregistrat o rată de fertilitate de 1,9, dar de atunci aceasta a scăzut la 1,7, la același nivel cu Danemarca. Între timp, Finlanda se situează la 1,5 copii per femeie. 

În Italia, cele mai scăzute rate

Sudul Europei are cele mai scăzute rate de natalitate de pe continent. Italia înregistrează abia 1,3 nașteri per femeie, în timp ce Spania este și mai mică, cu 1,2. 

Fenomenul se reduce la câteva lucruri diferite. Din punct de vedere cultural, tinerii adulți se mută din casa părinților mai târziu în viață, o tendință agravată de economiile și ratele ridicate ale șomajului. Acest lucru înseamnă că femeile au primul copil mai târziu în viață, în medie la 31 de ani. Lipsa unui statut social robust înseamnă că părinții fie trebuie să se bazeze pe bunică și bunic, fie sunt pe cont propriu. Lipsa creșelor îngreunează pentru familii să echilibreze munca și creșterea copiilor. 

Vive la France!  

Limbajul iubirii pare să funcționeze – Franța este țara numărul unu la fertilitate în UE. La 1.8 nu este încă la nivel perfect, dar este cel mai apropiat. Până în 2045 se așteaptă că populația sa o va depăși pe cea a Germaniei.  

Ca și în alte țări, Franța are o subvenție în numerar pentru familiile cu copii. Plățile încep de la al doilea copil, dar de fapt mai mult decât dublu la al treilea copil. Acest lucru este în contrast cu Marea Britanie, unde beneficiile sunt de fapt limitate la doi copii. Familiile cu trei sau mai mulți copii beneficiază, de asemenea, de statutul de famille nombreuse (familie mare), care vine cu beneficii precum călătoria redusă cu trenul. Plata pensiei este, de asemenea, majorată cu 10% pentru părinții cu trei sau mai mulți copii. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite