China, scădere record a populației în 2023. De ce rata natalității s-a prăbușit

0
Publicat:

Scăderea populației Chinei s-a accelerat, 2023 fiind al doilea an consecutiv cu un record de natalitate scăzut.

Rata natalității din China, în continuă scădere FOTO Pixabay
Rata natalității din China, în continuă scădere FOTO Pixabay

O scădere de aproape 3 milioane

Datele privind populația arată o scădere de aproape trei milioane în 2023. Concret, numărul total de persoane din China a scăzut cu 2,75 milioane – sau 0,2% – la 1,409 miliarde în 2023, a anunțat, marți, Biroul Național de Statistică, potrivit The Guardian.

Scăderea a depășit-o pe cea înregistrată în 2022, de aproximativ 850.000 – prima dată când populația înregistrată a scăzut de la decesele în masă din cauza foametelor din epoca Mao.

În 2023, numărul total de decese a crescut cu 6,6%, până la 11,1 milioane, rata mortalității atingând cel mai înalt nivel de la haosul revoluției culturale din 1974.

Cea mai scăzută rată a natalității înregistrată vreodată

În același timp, noile nașteri au scăzut cu 5,7%, până la 9,02 milioane. Rata natalității a fost cea mai scăzută înregistrată vreodată, cu 6,39 nașteri la 1.000 de persoane, în scădere de la o rată de 6,77 nașteri în 2022.

China se luptă de ani de zile cu tendințele care au dus la îmbătrânirea populației, care au fost conduse de politicile anterioare de control al populației – inclusiv politica unui singur copil – și de o reticență tot mai mare în rândul adulților tineri de a avea copii.

China, depășită de India în 2023

În 2023, a fost depășită de India ca cea mai populată națiune din lume, potrivit estimărilor ONU.

Oficialii chinezi se tem de impactul pe care această „bombă cu ceas demografică” l-ar putea avea asupra economiei, costurile tot mai mari ale îngrijirii vârstnicilor și sprijinului financiar riscând să nu fie acoperite de o populație în scădere de contribuabili care lucrează.

Academia Chineză de Științe, administrată de stat, a prezis că sistemul de pensii în forma sa actuală va rămâne fără bani până în 2035. Până atunci, numărul persoanelor cu vârsta peste 60 de ani din China – vârsta națională de pensionare – va fi crescut de la aproximativ 280 de milioane. la 400 de milioane.

O serie de politici nu au reușit să încurajeze oamenii să aibă mai mulți copii sau nu au fost implementate în mod corespunzător de autoritățile locale, care suferă deficiențe bugetare după ani de funcționare a sistemului zero-Covid, care necesită resurse intensive.

Oamenii invocă frecvent costurile ridicate ale vieții în China – în special în orașele mai mari – precum și sprijinul slab pentru femei în locuri de muncă, ca motive pentru a nu avea copii. Rolurile tradiționale de gen și așteptările familiale au contribuit și ele.

„Deși orașele au lansat o serie de... politici pentru a sprijini femeile în vârstă să nască, așteptările publicului încă nu sunt îndeplinite”, a declarat He Dan, directorul Centrului de Cercetare a Populației și Dezvoltarii Chinei, pentru publicația de stat Global Times.

Marți, demografii au propus reforme suplimentare ale politicilor de sprijinire a fertilității, a raportat Global Times.

Populația Indiei a depășit-o pe cea a Chinei în 2023 FOTO Arhivă
Populația Indiei a depășit-o pe cea a Chinei în 2023 FOTO Arhivă

Un posibil „baby boom” în anul dragonului

Unii specialiști speră că ar putea fi mai mulți copii născuți în 2024 într-un baby boom post-pandemic sau pentru că oamenii și-au dorit să aibă copii născuți în anul zodiacal chinezesc al dragonului, care începe în februarie.

Online, unii utilizatori ai platfomei de socializare chineze, Weibo, au spus că au observat în mod anecdotic multe alte sarcini în jurul lor, pe care le-au legat de anul zodiacal.

Alții au fost mai sceptici, spunând că un baby boom de un singur an le-ar îngreuna viața acelor copii care mai târziu vor susține examenul extrem de competitiv de admitere la facultate din China.

Mai multe discuții au sugerat că noi măsuri ale statului sau câțiva ani de bun augur nu i-ar face să se răzgândească.

„Știu că dacă m-aș fi născut într-o familie care nu este capabilă să crească și să educe un copil, aș fi suferit mai mult și nu aș fi putut experimenta bucuria vieții, așa că haideți să îi scutim de suferința generației mele”, a spus un internaut.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite