Mitropolitul, jandarmii şi credincioşii. Încă un „schismatic“ dat afară cu scandal pentru că nu-l pomeneşte pe ÎPS Teofan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost informat de nemulţumirile clericilor din august 2016 FOTO Adevărul
ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost informat de nemulţumirile clericilor din august 2016 FOTO Adevărul

Un al treilea preot care nu-l mai pomeneşte la slujbe pe ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost înlocuit din parohia pe care o deţinea.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei l-a acuzat pe preotul Ioan Ungureanu din satul Schit Orăşeni, judeţul Botoşani, de schismă şi l-a oprit de la slujire. Vineri, 5 mai, reprezentanţii mitropoliei s-au deplasat în parohia „Schimbarea la Faţă” pentru înlocuirea preotului slujitor.

Ioan Ungureanu este unul dintre semnatarii scrisorii din august 2016 prin care ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost avertizat că nu va mai fi pomenit la slujbe dacă nu se dezice de Sinodul din Creta, organizat în iunie anul trecut. 

Preotul botoşănean a întrerupt pomenirea mitropolitului Teofan încă din august 2016. În decembrie, câteva sute de credincioşi din satul Schit Orăşeni s-au solidarizat cu preotul paroh şi au înaintat o scrisoare MMB prin care îşi arătau susţinerea faţă de acesta. Informarea potrivit căreia Sinodul din Creta este „eretic”, a fost semnată de peste 300 de credincioşi.

„Subsemnaţii, aducem la cunoştinţă conducerii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, că odată cu întreruperea pomenirii numelor ierarhilor participanţi la adunarea din Creta, realizată şi anunţată oficial de către preotul paroh Ioan Ungureanu încă din data de 11 august 2016, preferând să participăm la slujbele unde aceştia nu sunt pomeniţi, considerăm şi noi, împreună cu păstorul nostru de suflete, sinodul din Creta a fi eretic, iar pe cei ce l-au aprobat, părtaşi la erezia/panerezia ecumenismului, propovăduită de sinodul din Creta şi de către cei ce au participat la acesta şi l-au aprobat, prin luare de act, în cadrul sesiunii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române”, se arată în documentul citat.

Reacţia Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

În urma acestei informări, Cancelaria eparhială din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor l-a acuzat pe preotul Ioan Ungureanu de schismă. Potrivit referatului de pe 17 martie 2017, nepomenirea mitropolitului dintr-o anumită zonă - considerat chiriarhul locului - intră sub incidenţa prevederilor articolului 11, aliniat 1, din Regulamentul Autorităţilor Canonice Disciplinare şi al Instanţelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit acestuia, preotul se face vinovat de abaterea de schismă, adică de „despărţirea de biserică prin acţiuni sau interpretări publice deosebite ale unor norme de disciplină, morală şi cult din învăţătura şi Tradiţia Bisericii”. În consecinţă, preotul a fost sancţionat cu un avertisment scris, numit dojană arhierească. 

După aproape două luni, întrucât preotul nu şi-a reevaluat atitudinea faţă de Sinodul din Creta, reprezentanţii mitropoliei l-au oprit de la slujire. Oficialii MMB i-au înmânat preotului decizia de oprire de la slujire în prezenţa jandarmilor şi a sute de credincioşi susţinători. MMB a numit în parohia „Schimbarea la Faţă” din satul Schit Orăşeni un nou preot paroh.

Cazuri similare în judeţul Neamţ 

În lunile februarie-martie, MMB a mai înlocuit doi preoţi care au condamnat public participarea delegaţiei BOR la Sinodul din Creta. Preotul paroh Vasile Savin din localitatea Dochia, judeţul Neamţ, şi monahul Pamvo Jugănaru, stareţul Schitului „Sfânta Cuvioasă Parascheva” Rădeni, judeţul Neamţ, şi-au pierdut posturile pe care le deţineau din cauza atitudinilor schismatice pe care le afişau.  Ambele decizii ale MMB nu au fost acceptate de comunităţile de credincioşi din cele două localităţi nemţene. Întrucât oamenii s-au arătat revoltaţi de hotărârile mitropoliei, la cele două biserici din Neamţ au intervenit Poliţia şi Jandarmii. 

image

Din vara trecută, în sânul BOR mocneşte un scandal uriaş determinat de participarea delegaţiei României la Sinodul din Creta, în perioada 17-26 iunie 2016. Semnarea documentelor aprobate în cadrul acestei întâlniri a stârnit reacţii virulente printre clericii din mănăstiri. Principalul înscris care a provocat nelinişte a fost „Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine”. Reacţiile cele mai dure au apărut în unele biserici şi mănăstiri din Moldova, acolo unde mai mulţi clerici au oprit pomenirea la slujbe a ÎPS Teofan, mitropolitul locului. 

Citeşte şi:

Războiul nevăzut din sânul BOR continuă. Mitropolitul Moldovei, atacat dur de duhovnicul său, care vorbeşte despre „vicleşuguri masonice jidoveşti“
 

Sămânţă de schismă în BOR. Mitropolitul Teofan a primit ultimatum de la preoţi să se dezică de „ecumenism în general“


Misterele scrisorii care a semănat scandal în Mitropolia Moldovei. Unii preoţi semnatari spun că nu cunoşteau textul documentului

Nemulţumirile „grupărilor schismatice” la adresa Sinodului BOR. „Dacă toate obiecţiile noastre s-ar lua în considerare, s-ar anula acele documente”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite